TENSIÓ A L'EXECUTIU MADRILENY

Els informes de Madrid per demanar la fase 1: baixada del 84% dels hospitalitzats i del 64% a les ucis

El Govern i la comunitat madrilenya s'emplacen a una altra reunió sobre la desescalada

GRAF2172. MADRID, 07/05/2020.- El consejero de Sanidad, Enrique Ruiz Escudero durante el pleno de la Asamblea de Madrid este jueves donde el gobierno regional tratará asuntos sobre el futuro de las residencias, el plan del Gobierno regional para hacer frente a la crisis de la COVID-19, la desescalada o la regulación de la Renta Mínima de Inserción. EFE/Chema Moya POOL

GRAF2172. MADRID, 07/05/2020.- El consejero de Sanidad, Enrique Ruiz Escudero durante el pleno de la Asamblea de Madrid este jueves donde el gobierno regional tratará asuntos sobre el futuro de las residencias, el plan del Gobierno regional para hacer frente a la crisis de la COVID-19, la desescalada o la regulación de la Renta Mínima de Inserción. EFE/Chema Moya POOL / Chema Moya (EFE)

5
Es llegeix en minuts
Agencias

El conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha confirmat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que demanarà passar a la fase 1 de la desescalada, però en la reunió de la tarda ho ha fet sense presentar l’informe que justifiqui la petició.

A les 23.00 hores de dijous, la Comunitat de Madrid ha fet pública la documentació tècnica de la seva proposta per entrar a la fase 1, que se sustenta en una caiguda del 84 per cent dels hospitalitzats i el 64 per cent dels ingressats a les ucis durant el pic d’incidència de la pandèmia.

Segons ha informat l’Executiu regional, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, com a autoritat sanitària del Govern regional, ha aportat l’Informe de Madrid sobre les Capacitats Estratègiques Sanitàries dins el Pla de Transició cap a una nova normalitat.

En aquest informe, la Conselleria de Sanitat ha explicat el descens de tots els indicadors provocats per la epidèmia a la regió, i especialment el descens en l’últim mes des del pic de la crisi –registrat entre el 31 de març i l’1 d’abril– de les hospitalitzacions als centres sanitaris madrilenys i els ingressos a les ucis.

En concret, la xarxa d’hospitals, tant públics com privats, ha registrat un descens d’un 84 per cent en el nombre de persones hospitalitzades a planta i d’un 64 per cent en els ingressats en llocs de cures intensives.

«Máxima prudència»

En un comunicat, el conseller de Sanitat ha volgut traslladar als madrilenys que aquesta decisió es pren des de la «màxima prudència» i demanant la «màxima col·laboració» de tots els ciutadans per fer front a la Covid-19 perquè aquesta crisi cal afrontar-la també «des de la responsabilitat que ha de tenir tothom des del pla individual per continuar escalant i creixent en les següents fases, sense oblidar mai d’on venim» i recordant «que entre tots podem combatre el virus».

«Fruit d’aquest descens mantingut pel que fa als contagis confirmats per proves PCR o diagnòstic clínic i també de pacients ingressats en llits d’hospitalització i uci, pretenem afrontar aquest horitzó», va desgranar Ruiz Escudero, per remarcar a continuació que Madrid té una «capacitat assistencial» que es pot adoptar en cas que la situació «empitjorés».

A més, l’administració autonòmica engegarà una xarxa de vigilància i control epidemiològic que «permetrà fer seguiment» dels casos nous que es poguessin detectar.

Sobre els requisits de Madrid, algunes entitats com el sindicat Amyts han recalcat que la regió compliria el criteri dels llits que s’haurien d’habilitar en funció de la seva població, entre 25.000 i 26.000, i remarcava que per això calia formalitzar la renovació del personal fins almenys final d’any, així com reforçar els serveis d’atenció primària.

8.504 morts

La Comunitat de Madrid ha registrat un total de 8.504 morts amb coronavirus des de l’inici de la pandèmia, cosa que suposa el 32,6 per cent del total nacional i un descens de les morts diàries amb 38 més en les últimes 24 hores, és a dir, vuit menys que dimecres.

La tendència de la mortaldat per la Covid-19 es manté estable amb tendència al descens en les quatre últimes jornades i les 38 noves defuncions suposen el 17,8 per cent de les morts diàries en el conjunt del país (213).

D’altra banda, i segons les dades del Ministeri de Sanitat, el nombre de nous contagis a Madrid torna a baixar amb 86 casos positius respecte ahir (+0,13%), per a un total acumulat de 63.870 infectats confirmats amb una prova PCR. Amb això, la regió presenta 30 casos diaris menys i porta dues jornades seguides a la baixa.

Les dades del Govern regional també reflecteixen altres camps d’impacte de la pandèmia del coronavirus a Madrid. Així, per exemple, la Conselleria de Sanitat calcula que hi ha hagut un total de 41.159 persones hospitalitzades a Madrid des del principi de la crisi sanitària i la xifra d’ingressats en zones convencionals cau a 2.978.

Al seu torn, l’acumulat de pacients amb simptomatologia greu ingressats a les ucis durant la pandèmia arriba a les 3.485 persones, que actualment es comptabilitza en 582 persones amb símptomes greus.

 La reunió de Ruiz-Escudero amb Illa i Ribera ha tingut lloc aquest dijous quan s’ha conegut la dimissió de la directora general de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes, un dia després que el Govern madrileny decidís demanar a Sanitat passar a la fase 1.

Tensió a la Comunitat de Madrid

Dimecres la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, considerava que Madrid encara havia de reduir el percentatge de malalts a les Unitats de Cures Intensives (ucis), mentre el vicepresident regional, Ignacio Aguado (Cs), defensava que la regió està preparada per passar de fase al tenir «un sistema sanitari robust».

La reunió d’Illa i Ribera amb Madrid no ha sigut l’única que tots dos han mantingut aquesta tarda, sinó que també han tingut trobades telemàtiques bilaterals amb els consellers del ram de Navarra, Catalunya, el País Basc, Aragó i Castella i Lleó.

Es tracta de la tercera ronda de reunions per avançar en la transició per a la «nova normalitat» per la pandèmia del coronavirus. En el cas de Navarra, l’equip tècnic de la conselleria, dirigida per Santos Induráin, ha proposat el pas a la fase 1 de tota la província, mentre que la consellera catalana Alba Vergés ha optat, com ja es va conèixer dimecres, per mantenir la majoria del seu territori en fase 0, inclosa Barcelona i la seva àrea metropolitana, i només sol·licitar un avenç per a tres àrees. En concret, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran.

Després de la trobada amb la consellera basca de Sanitat, Nekane Murga, tant el Govern central com el basc, segons Sanitat, volen ser «molt cauts en la gestió de la pandèmia», per la qual cosa faran un seguiment «sobre la base dels territoris històrics».

Per la seva banda, la consellera d’Aragó, Pilar Ventura, ha sol·licitat el progrés de les tres províncies de la comunitat. L’última reunió del dia ha sigut amb l’equip de la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó, dirigida per Verónica Casado, la proposta de la qual contempla que prosperin algunes zones bàsiques de salut.

Els dos governs han acordat que serà «una decisió conjunta», segons Sanitat, que assenyala que ara s’inicia un procés d’anàlisi i estudi de la documentació tècnica enviada per les autonomies.

La decisió la prendrà Illa

Notícies relacionades

La decisió sobre el canvi de fase, segons ha assenyalat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la seva compareixença setmanal al Congrés, es prendrà de manera conjunta amb els responsables del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, la Direcció de Salut Pública del Ministeri i els responsables de Salut Publica de les comunitats.

Aquests indicadors seran analitzats «no com un ‘check list’ de compleix o no compleix que pugui fer un noi de 15 anys, sinó de forma qualitativa», ha dit Illa. La resolució la coneixeran les comunitats el cap de setmana.