CLATELLADA A LA POLÍTICA SANITÀRIA D'AYUSO

Dimiteix la directora de Salut Pública de Madrid, contrària a passar a la fase 1

La renúncia de Yolanda Fuentes arriba un dia després que el Govern madrileny sol·licités avançar en la desescalada

La decisió d'avançar en la desescalada es va prendre amb l'oposició dels tècnics de la comunitat

zentauroepp53348768 soc200507183938

zentauroepp53348768 soc200507183938

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La decisió de la Comunitat de Madrid de situar-se entre els territoris que demanen entrar ja en la fase 1 del desconfinament va sorprendre dimecres els experts i aquest dijous s’ha pogut comprovar que ni tan sols comptava amb l’aval dels tècnics del mateix Govern regional. La directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, ha presentat la dimissió pel seu desacord amb la mesura, servint amb safata al Ministeri de Sanitat la possibilitat de denegar la petició.

En el moment de la dimissió, la proposta madrilenya ni tan sols havia arribat a les oficines ministerials del passeig del Prado. El termini per enviar les peticions expirava a les 14 hores de dimecres, però davant les dificultats d’algunes comunitats, Sanitat va prorrogar el termini fins ahir. Mentre Catalunya es va presentar amb els deures fets el mateix dimecres i amb la prudència com a divisa al demanar només el desconfinament de Tarragona i part de Lleida, Madrid, en una situació sanitària igual o pitjor, va demanar el canvi de fase després de resoldre les discrepàncies entre el vicepresident, Ignacio Aguado, i la presidenta, Isabel Ayuso.

Aquesta havia expressat les seves reticències en públic dimecres al matí, però hores després el seu Consell de Govern va aprovar per unanimitat demanar que Madrid entri dilluns que ve entre els territoris que podran relaxar el confinament amb els comerços i bars semioberts i reunions de menys de deu persones. Entre els arguments esgrimits no figuraven, en cap moment, els sanitaris sinó els econòmics i ara s’ha sabut perquè.

Perfil professional

Fuentes, amb un acusat perfil professional, va ser nomenada per al càrrec el 24 de setembre de l’any passat i al cap de pocs mesos va haver de fer front a l’epidèmia a la regió convertida en el seu epicentre. Va ser el càrrec de la Conselleria de Sanitat que va emetre les primeres resolucions de cessament d’activitat en centres de gent gran i el final de les classes a les escoles.

Fonts pròximes a la ja exdirectora de Salut Pública han explicat a Europa Press que ella no compartia aquesta actitud i preferia mantenir de moment la situació actual de nivell 0. Al no prosperar el seu criteri, ha presentat la dimissió.

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en la reunió del consell de Govern, aquest dilluns. / DAVID CASTRO

Ayuso ha reaccionat nomenant viceconseller de Salut Pública i del Pla Covid-19 Antonio Zapatero, exdirector de l’hospital temporal d’Ifema. En les seves primeres declaracions, 24 hores després del Consell de Govern, Ayuso ha afirmat que ni tan sols ha parlat amb Fuentes i que la seva «intenció era reestructurar l’àrea i posar al capdavant persones com Antonio Zapatero, per reorientar la conselleria».

Torra, més assenyat

Notícies relacionades

La decisió de la Comunitat de Madrid havia despertat la sorpresa d’altres Comunitats, com la de Castella i Lleó, que no ha demanat passar a la fase 1 malgrat estar en una millor situació. «Mai en la meva vida política vaig pensar que hauria de dir això, però em sorprèn haver de dir que Torra ha sigut més assenyat», ha dit Francisco Igea, vicepresident de Castella i Lleó, i metge.

La decisió sobre les peticions la començarà a prendre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a partir d’avui, tot i que el més probable és que, almenys pel que fa a Madrid, s’endarrereixi fins dissabte. Després de les modificacions en el decret d’alarma, la decisió ha de ser compartida amb la comunitat respectiva.