VIDEOPODCAST

Idoia Moll, directora d’Alba Editorial: «Continuem sent una editorial que aposta per l’edició artesanal»

Moll, que es va posar al capdavant de l’editorial el 2011, protagonitza un nou episodi de ‘Libros y Cosas’

Idoia Moll, directora d’Alba Editorial: «Continuem sent una editorial que aposta per l’edició artesanal»
3
Es llegeix en minuts
María Soto

El 1993, Javier Moll i Arantza Sarasola, editors del grup Prensa Ibérica, van decidir posar en marxa, a la Barcelona postolímpica, una editorial amb què continuar construint, des de la literatura, el teixit cultural espanyol. Un projecte que va començar a caminar al barri de Sant Gervasi amb ànim de recerca, i les primeres col·leccions van anar dirigides a un lector molt especialitzat. Fa dos anys, l’escriptor i traductor Luis Magrinyà es va incorporar com a editor extern i va néixer la col·lecció Alba Clásica, que amb el temps es va convertir en el motor de l’editorial.

Idoia Moll es va posar al capdavant de l’editorial el 2011 i, des d’aleshores, la dirigeix amb la mateixa intenció que des dels inicis: publicar llibres molt cuidats, bonics, i convertir-los en objectes de desig per al lector. Amb ella al capdavant, el segell va aconseguir ocupar un espai editorial que a Espanya no cobria ningú, per això aviat van aparèixer les rèpliques, tot i que mai hi ha res com l’original. Moll és la protagonista de l’episodi d’aquesta setmana de ‘Libros y Cosas, el videopòdcast del suplement literari ‘abril’ , i de tot això parla amb Inés Martín Rodrigo i Álex Sàlmon.

«Quan vaig començar a Alba el 99, totes les negociacions es feien a través del fax i ens semblava molt ràpid en aquell moment. Ara tot s’ha accelerat moltíssim. No obstant, nosaltres continuem sent una editorial que aposta per l’edició artesanal, no hem canviat la nostra manera d’editar, editem igual que fa 30 anys», explica Moll sobre els canvis viscuts per la indústria en aquestes últimes dècades. Martín Rodrigo considera que aquesta és «una de les grans virtuts d’Alba», una cosa amb la qual l’editora es mostra d’acord, ja que ells cuiden «molt tot el procés d’edició, la qualitat de les traduccions, el paper amb què imprimim, el disseny... Tot això aporta un valor afegit al llibre, no són llibres fets en producció massiva, sinó que és una cosa molt més cuidada i tractada amb molta cura per al final seduir el lector».

En les noves col·leccions d’Alba, algunes de molt èxit com Pequeña i Grande, que va sortir l’any 2014 i ha tingut una repercussió extraordinària en el mercat anglosaxó, es continua mantenint el segell de qualitat amb què va néixer l’editorial. En aquest sentit, Martín Rodrigo confessa, en un moment de la xerrada, que la seva «debilitat» és Rara Avis, així descrita per la mateixa Moll: «Són novel·les que al seu dia i als seus territoris van funcionar molt bé i aquí no s’han publicat mai. Era recuperar autores i autors que valguessin la pena i que tenen un nivell de qualitat, amb textos superben escrits».

Notícies relacionades

«El sector està bé i les vendes en general estan anant molt bé», respon l’editora a Sàlmon, que posa sobre la taula, en un altre moment de la conversa, el fet que el 2024 va ser un any molt positiu per a la indústria editorial espanyola. «A nosaltres en particular ens està anant molt bé i el sector editorial està passant un moment molt dolç, molt bo, i es confirma que els lectors prefereixen el suport del llibre en paper a qualsevol altre suport, ja sigui l’ e-book o l’audiollibre. El 90% de les nostres vendes és paper i el 10% són e-books», detalla Moll. «És difícil sorprendre un bon lector i Alba ho aconsegueix», resumeix Martín Rodrigo, una frase que reflecteix el parlat durant el videopòdcast.

Accedeix al videopodcast complet aquí.