del servei meteorològic de Catalunya

La calor pot ser que freni la Covid-19, segons un informe meteorològic i mèdic

A partir dels 15ºC «ja comença a disminuir la capacitat d'expansió» del virus i arribats als 20º «sembla que es redueix apreciablement»

Caldrà mantenir mesures preventives, perquè el fet que pugin les temperatures no significa que s'elimini el patogen

zentauroepp53238189 un ni o vuela una cometa junto a su padre en la playa de la 200426172627

zentauroepp53238189 un ni o vuela una cometa junto a su padre en la playa de la 200426172627 / Alex Zea

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha elaborat un informe, juntament amb l’Hospital Clínic, en què afirma que les temperatures càlides dels pròxims mesos a Catalunya pot ser que ajudin a reduir la capacitat expansiva de la Covid-19.

En declaracions a Efe, el director del SMC, Eliseu Vilaclara, ha explicat que la franja entre -3ºC i 15ºC és l’«òptima» per a la propagació del coronavirus, mentre que a partir dels 15ºC «ja comença a disminuir la capacitat d’expansió» i, arribats els 20ºC, «sembla que es redueix apreciablement». 

Vilaclara ha afirmat que el mes de maig «els 15ºC ja s’estenen en bastants llocs de Catalunya» i, a partir del juny, les zones del litoral, prelitoral, ponent i algunes regions de Catalunya central ja assoleixen la mitjana dels 20ºC.

El meteoròleg ha insistit que aquest clima ha de ser «sostingut en el temps», per això es refereix a temperatures mitjanes mensuals que arribin a aquests números i no a temperatures ocasionals.

«És important que sigui a les zones més poblades on primer pugin les temperatures», ha destacat l’expert, ja que són les localitats on més impacte ha tingut el virus, a causa de la facilitat d’expansió arran de la mobilitat i contacte entre les persones.

Tot i que només és una hipòtesi, l’expert ha manifestat que és una teoria «que cada vegada agafa més força, ja que les àrees més afectades es corresponen amb aquestes franges de temperatura».

«Si no seguim cap mesura preventiva, el fet que faci més calor no eliminarà el virus», ha remarcat Vilaclara, que ha considerat que «el més important» és seguir amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

El factor climàtic, per tant, pot ajudar i suposar «una petita empenta» afegida a les mesures de contenció adoptades, però aquest aspecte aïllat «no és suficient», ha precisat el director del SMC.

Un altre efecte que sembla «bastant clar» que pot esmorteir l’activitat del virus, ha esmentat l’expert, és la radiació ultraviolada, «agressiva per a la pell i també per a la Covid-19».

Aquest factor va de bracet de la temperatura, ja que, normalment, «quan fa més calor, també hi ha més radiació ultraviolada», per això ha augurat que en els mesos d’estiu es donaran aquests dos factors alhora».

Notícies relacionades

Tot i que no s’ha inclòs en l’estudi, Vilaclara ha apuntat que «alguns informes» estableixen certa relació entre la humitat i el coronavirus.

«Les humitats altes també ajuden a frenar l’expansió del virus», ha indicat el meteoròleg, que ha especificat que «els llocs més bons per al virus són frescos i secs».