MOVIMENTS INTERPROVINCIALS

Pla de desescalada: ¿Quan es podrà viatjar?

El model presentat aquest dimarts pel Govern detalla les fases en què podrem anar fent cada vegada més accions fins ara prohibides pel coronavirus

zentauroepp52963119 coronavirus200329145321

zentauroepp52963119 coronavirus200329145321 / ANN WANG

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Segons el pla de desescalada del Ministeri de Sanitat, els espanyols no podran viatjar entre províncies fins que arribi la «nova normalitat», a finals de juny. La mobilitat entre diferents zones estarà limitada únicament a raons laborals. Per exemple, una persona que viu a Girona sí que podrà desplaçar-se per treballar a Barcelona. 

Tot i que Sanitat no ho ha especificat, s’entén que a partir del juny sí que es podrà viatjar. Amb tot, el turisme mundial de l’estiu estarà marcat per la por de visitar altres països, com assenyalen els experts. És molt possible que en els pròxims mesos vegem com els espanyols viatgen més a l’interior d’Espanya, en lloc d’anar a l’estranger.

Notícies relacionades

Pel que fa al transport de llarga distància dins d’Espanya (ja sigui en autobús, tren, l’AVE, avió o barco), el document del Govern recull que s’aniran eliminant «progressivament» les prohibicions que estableix la normativa actual, sempre en funció dels marcadors en les diferents comunitats. Així, els operadors de transport aniran ajustant la seva oferta en funció de com evolucioni la demanda. De moment, i almenys fins a la fase 4, es continuaran oferint els serveis al 30% i l’ocupació dels vehicles serà del 50%.

Amb referència al transport aeri, Sanitat considera «obligat» assolir un concert regulatori d’abast europeu. No hi ha més informació sobre això de moment, més enllà que l’obertura de fronteres serà «progressiva». Per a la resta de modalitats i distàncies, resultarà necessària l’aprovació de les corresponents ordres del Ministeri de Sanitat. La coordinació exercida pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana resultarà fonamental per a l’execució eficaç del procés de desescalada.