DESCONCERT

«¿Què passa amb els nens de 7, 8, 9 o 12 anys? ¿Es quedaran sols a casa?»

El tancament dels centres educatius, que només obriran les portes per als menors de 6 anys si els pares no poden teletreballar, fa enfadar els progenitors

undefined53257318 madrid  28 04 2020  coronavirus covid 19  una ni a  juega   200429163425

undefined53257318 madrid 28 04 2020 coronavirus covid 19 una ni a juega 200429163425 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

A partir del 25 de maig (l’anomenada fase 2), els centres educatius obriran les portes per als alumnes de fins a sis anys (infantil) els progenitors dels quals no puguin teletreballar ni tinguin cap possibilitat de «flexibilitzar» els seus horaris. Aquesta directriu governamental va causar ahir un desconcert que va vorejar l’enuig entre els pares i mares, que van veure amb estupor com l’hostaleria i el comerç faran ben aviat els seus primers passos en la tornada a la vida mentre que les escoles seguiran, físicament, amb la porta tancada. «Hi ha una cosa que se’ns escapa. ¿Per què han posat el límit en els sis anys? ¿Què passa amb un nen de set, vuit o nou? ¿Es poden quedar sols a casa mentre nosaltres treballem fora? El meu fill en té 12 i mai se m’ocorreria fer-ho», va criticar Leticia Cardenal, presidenta de la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA).

«Sempre hem respectat les decisions sanitàries que s’han pres per combatre la pandèmia, però estaria bé que l’Executiu ens expliqués el motiu de posar la barrera en els sis anys», va afegir Cardenal, que va recordar a les famílies que enviar a l’escola els menors de sis anys és voluntari i no obligatori. «Entenem la por de molts progenitors a enviar les seves criatures a l’escola. El Govern central hauria d’aclarir que enviar-los –en cas que no es pugui teletreballar– és una mesura voluntària», va puntualitzar.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que entenia la preocupació sobre el que implica el tancament escolar de cara a la conciliació dels progenitors. «Em remeto a les ordres que en el seu moment dictarem per a cada una de les fases. Tots els mecanismes que facilitin la conciliació seran tinguts en compte pel Govern, que té una especial sensibilitat per aquesta qüestió». De fet, en la seva compareixença de dimarts a la tarda, Pedro Sánchez va assegurar que el seu gabinet instarà la Federació de Municipis i Províncies per permetre mesures de conciliació. És a dir, la possibilitat que els ajuntaments cedeixin locals públics per organitzar activitats infantils amb l’objectiu que pares i mares als quals els sigui impossible el teletreball (policies, obrers, metges, taxistes, empleats de supermercats...) puguin compatiblizar la jornada laboral amb el tancament dels centres escolars.

290420 desescalada ep / periodico

ESO i batxillerat

Notícies relacionades

Una vegada desinfectats els centres educatius –ho faran a partir de l’11 de maig– els alumnes de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i 2n d’FP començaran a anar a classe de manera voluntària. No hi podran anar tots de cop, sinó que s’hauran d’organitzar en grups per tenir assistències alternes. Els centres d’educació especial també obriran les portes a partir del 25 de maig i l’assistència serà també voluntat dels progenitors.

Segons les directrius del Govern, els centres educatius estaran obligats a preparar programes de reforç educatiu. De fet, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, ja va anunciar fa setmanes que durant el mes de juliol –sempre que les condicions sanitàries ho permetin– les escoles podrien obrir les portes per organitzar activitats lúdiques i de reforç per als alumnes.