DESCONFINAMENT GRADUAL

¿Quan podré anar al cine durant el procés de desescalada?

Les sales i els teatres obriran les portes a partir del 25 de maig, però amb severes limitacions d'aforament, com tots els comerços

undefined46969976 barcelona 14 02 2019 on barcelona cines filmax gran v a tien200429170909

undefined46969976 barcelona 14 02 2019 on barcelona cines filmax gran v a tien200429170909 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Per anar a veure una pel·lícula al cine caldrà esperar a la segona fase de la desescalada (a partir del dia 25 de maig, si tot va bé i depenent de la delimitació territorial). El mateix amb el teatre. Els dos espais culturals hauran de vendre entrades amb butaques numerades als espectadors, que, a tot estirar, podran omplir només un terç de l’aforament. Es fomentarà la venda ‘online’ dels tiquets, així com el pagament amb targeta tant a la finestreta com al bar. Una vegada adquirides les entrades ja no hi haurà un empleat tallant-les abans d’entrar a la sala.

A partir de la fase dos (8 de juny) s’ampliarà l’aforament dels cines i teatres i es permetrà ocupar la meitat de totes les butaques disponibles. La limitació de l’aforament suposarà per a les sales de cine deixar d’ingressar uns 43,5 milions d’euros al mes, segons els càlculs de la Federació de Cines d’Espanya (FECE). La patronal, que declara pèrdues globals de 100 milions d’euros per la pandèmia, ja ha preparat un protocol, que inclou elevar a la tercera potència les mesures d’higiene.

¿En quina fase de la desescalada podré visitar museus?

Mentrestant, a partir de l’11 de maig (fase u) el públic podrà visitar els museus, tot i que no es podran organitzar activitats culturals. L’aforament permès serà d’un terç i el personal de la pinacoteca serà l’encarregat de controlar per evitar possibles aglomeracions a les diferents sales. A partir de l’11 de maig també es reactivarà la producció cinematogràfica i es donarà via lliure als rodatges de pel·lícules i sèries. La indústria ha preparat un protocol, que inclou equips mínims, presa de temperatura i constants mesures d’higiene.

¿Quan podré comprar un llibre en una llibreria?

Les llibreries –igual com tot el petit comerç– obriran les portes el dilluns 4 de maig (l’anomenada fase 0). Sempre hi haurà limitació d’aforament –igual que passa amb els supermercats– i hauran de tenir taulell i mampara per protegir tant els empleats com els clients. En cas que no es disposi d’aquests elements, la normativa del Govern exigeix garantir «al màxim la protecció individual», la qual cosa inclou l’habitual distància social d’un metre o dos i la limitació d’aforament. Si el que es vol és llegir llibres en una biblioteca (o anar-hi per demanar-los) s’haurà d’esperar a la fase dos (11 de maig), però també hi haurà limitació d’aforament.

Davant de les dificultats que ha travessat el sector arran de la pandèmia –sumat a l’agressiva competència de les grans plataformes de venda ‘online’ com Amazon i la nul·la possibilitat de celebrar físicament el 23 d’abril, la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreries (CEGAL) –que reuneix 1.500 locals de tot Espanya– va posar fa setmanes la campanya Dona suport a la teva llibreria per oferir als lectors més fidels la possibilitat de donar xecs regal per bescanviar-los per llibres una vegada acabi el desconfinament. Malgrat que la data inicial d’obertura és el 4 de maig, els responsables de CEGAL consideren que –davant de l’absència d’un protocol oficial per als establiments– alguns propietaris es veuran en l’obligació d’esperar l’11 de maig per tenir llistes les mesures de protecció i poder així obrir les portes.

¿Quan podré anar de botigues?

Notícies relacionades

Immerses en expedients de suspensió temporal d’ocupació, les botigues de roba són un dels sectors més castigats per l’actual crisi sanitària. Igual com les llibreries i el petit comerç, donaran la benvinguda als seus anhelats clients a partir del 4 de maig (fase 0). La patronal està treballant en protocols de seguretat per reduir al mínim el risc de contagis. Acotex (associació empresarial del comerç tèxtil, complements i pell) recomana extremar els processos de neteja i desinfecció, controlar l’aforament i mantenir la distància d’un metre i mig entre les persones. Hi haurà dependents amb pantalles facials i gel desinfectant a cada cantonada. Entrarà menys gent als emprovadors i si algú torna una peça, aquesta es guardarà unes 28 hores abans de tornar a posar-la a la venda.

Malgrat totes aquestes mesures, la patronal no és gaire optimista i calcula que les vendes físiques podrien caure entorn del 70% respecte a qualsevol mes de maig normal. El més probable és que els locals escurcin l’horari d’obertura al públic, almenys durant els primers mesos. Aquesta reducció fa pensar a la patronal que serà insostenible el manteniment de tots els llocs de treball des del principi. Mentrestant, moltes mares i pares esperen amb candeletes l’obertura de botigues de moda infantil –també partir del 4 de maig– ja que molts nens i nenes la roba (sabates incloses) se’ls ha quedat petita durant el confinament.

Temes:

Coronavirus