EN EL CONFINAMENT

Els bombers troben un 33% més de persones mortes soles a casa

Ajuntaments i Creu Roja intenten que les persones grans no perdin tots els contactes socials

Una mujer pasea en soledad por los pasillos de una residencia.

Una mujer pasea en soledad por los pasillos de una residencia. / CARLOS MONTAÑES

3
Es llegeix en minuts
ACN

El nombre de persones que moren soles a casa s’ha incrementat un 33% durant el primer mes de confinament en relació amb el mateix període de l’any passat. En concret, des del 13 de març fins al 14 d’abril d’aquest any, els Bombers de la Generalitat s’han trobat 42 persones mortes a l’entrar al domicili. En canvi, en les mateixes dates de l’any passat, el nombre de defuncions era de 28, malgrat que el total de serveis que va fer el cos va ser més alt. La majoria d’aquests casos són de persones ancianes que viuen soles a casa.

Des de Creu Roja alerten que el confinament afecta especialment aquest col·lectiu, i per això demanen que l’entorn dels avis no perdi el contacte amb ells. De fet, des dels ajuntaments s’ha incrementat l’atenció telefònica a persones grans que viuen sense companyia.

Durant el primer mes de confinament els Bombers han efectuat un total de 522 entrades en vivendes, alertats per veïns, serveis socials o d’emergència. Són 27 menys que en el mateix període de l’any passat. En canvi, el nombre de persones mortes que s’han trobat a l’interior dels domicilis ha crescut. De les 28 del 2019 a les 42 d’aquest any. 

La majoria de municipis han començat a prendre mesures per afrontar aquest dramàtic problema. A Girona, l’ajuntament ha fet una llista de les persones majors de 65 anys que figuren al padró i ha fet una ronda de trucades per saber les seves necessitats, ja que les que fan ús dels Serveis Socials són «una part limitada». La regidora del ram, Núria Pi, explica que el treball es va fer amb voluntaris i que, gràcies a això, van poder «desgranar» les necessitats que calia cobrir.

«Hi ha qui té família i una xarxa social activa. Aquestes persones no han necessitat l’assistència. En canvi, altres que també tenen família els ha afectat el fet d’estar moltes hores sol tancats a casa i els hem ofert recolzament psicològic. També n’hi ha d’altres que necessiten ajuda en necessitats bàsiques com ara baixar les escombraries o fer la compra», explica Pi.

L’inconvenient més important que s’han trobat ha sigut amb aquelles persones que estaven encomanades per la Covid-19 i que s’han quedat a casa perquè no requereixen anar a l’hospital. Pi assenyala que a l’inici «va costar més» treballar amb aquests avis, ja que no hi havia equips per donar el servei. «Quan ens trobàvem amb persones contagiades es feia molt difícil oferir una atenció a domicili, perquè no hi havia el material adequat i costava molt trobar-lo. En canvi, amb aquells avis que viuen sols però que no tenen coronavirus ha resultat molt més àgil», assenyala la regidora.

Sols i vulnerables

Des de la Creu Roja expliquen que el confinament genera «més un aïllament» en persones que estaven acostumades a tenir una xarxa social, tot i que visquin soles. En aquest sentit, la tècnica de l’entitat del tercer sector Verònica Hortas explica que caldrà fer un treball posterior perquè aquests avis tornin a tenir la iniciativa de sortir al carrer.

Notícies relacionades

«Així que s’ha anat allargant el confinament i han aparegut més dades de persones que han mort ens hem trobat que ha crescut l’ansietat, avis que han perdut la gana i que se senten més vulnerables pel fet d’estar sols», explica Hortas.

La tècnica de Creu Roja explica que moltes situacions quotidianes, com visites de familiars o trobades amb els veïns que ara no es produeixen, són un punt de recolzament i de cert control. Per això, la tècnica de Creu Roja demana que «no es perdi el contacte» i la xarxa amb les persones grans que viuen soles durant el confinament. «Hem de tenir en compte que tornar a la normalitat per a aquestes persones, que seran les últimes a sortir, serà un procés molt influït pel que hagin viscut durant aquest període», conclou Hortas.