INVESTIGACIÓ DE LA UNIVERSITAT MIGUEL HERNÁNDEZ

Nou de cada deu nens presenten alteracions de comportament durant la quarantena

Dificultat per concentrar-se, avorriment i nerviosisme són els problemes més habituals a causa del confinament pel coronavirus

zentauroepp53154557 madrid  17 04 2020 sociedad  coronavirus    un ni o juega en200417152733

zentauroepp53154557 madrid 17 04 2020 sociedad coronavirus un ni o juega en200417152733 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El primer estudi sobre la incidència de la quarantena pel coronavirus en els nens ha determinat que el 89% dels menors presenten alteracions en el comportament. La investigació, desenvolupada per dos professors de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (Alacant), s’ha dut a terme amb la participació de 1.143 pares i mares de nens i nenes d’Espanya Itàlia.

Els investigadors Mireia Orgilés José Pedro Espada han coordinat l’estudi a Espanya, segons ha informat l’UMH en un comunicat. En concret, s’han obtingut dades de 431 nens i adolescents d’Espanya, de 87 ciutats, els pares dels quals han completat un qüestionari ‘online’ i han aportat informació sobre l’estat emocional dels seus fills.

El 86% dels pares (84% d’Itàlia i 89% d’Espanya) van observar canvis en l’estat emocional i el comportament dels seus fills durant la quarantena.

Alteracions diverses

Els canvis més comuns dels nens a Espanya van ser que tenien més dificultats per concentrar-se (69%), se sentien més avorrits de l’habitual (49%), estaven més inquiets (45%), més nerviosos (44 %), més irritables (43%), més propensos a discutir amb la resta de la família (40%), més intranquils (38%), més dependents dels pares (36%), més enfadats (32%), més preocupats quan algú sortia de casa (30%), tenien més problemes de comportament (30%) i estaven més preocupats en general (27%).

A més, menjaven més de l’habitual (25%), tenien por de dormir sols (24%), por de la infecció per Covid-19 (23%), ploraven amb facilitat (23%), estaven més desganats (21%) i se sentien més tristos (18%).

Els nens d’Espanya, més afectats que els d’Itàlia

En aquest sentit, els nens a Espanya estaven significativament més afectats psicològicament que els italians durant la quarantena. En comparació amb els italians, tenien més problemes de comportament, estaven més ansiosos, dormien menys, tenien més probabilitat de discutir amb la resta de la família, tenien més queixes físiques, més dificultats per dormir i estaven més preocupats quan un dels pares sortia de casa.

A Itàlia, els nens poden sortir acompanyats per un adult a fer un curt passeig a prop de casa, tot i que està prohibit l’accés a jardins i parcs. L’oportunitat d’estar més actius pot beneficiar la salut mental dels nens italians, en comparació amb els espanyols, per a qui les normes del confinament són diferents.

Més pantalles

Els hàbits dels nens han canviat durant el confinament. Abans de la quarantena, només el 15% dels nens espanyols utilitzaven pantalles (iPad, ordinadors, mòbils) més de 90 minuts al dia, davant el 73% durant la quarantena.

Lògicament, el sedentarisme també ha augmentat, ja que abans de la quarantena el 66% dels nens practicaven activitat física almenys 60 minuts al dia (temps recomanat per l’OMS), mentre que durant la quarantena únicament el 14% supera aquell temps.

Falta d’estudis amb població infantil

Notícies relacionades

Segons Mireia Orgilés i José Pedro Espada, se sap «molt poc» sobre com pot afectar els nens i adolescents els efectes de la quarantena que va implantar el govern espanyol el 16 de març per frenar el Covid-19.

«No hi ha estudis específics amb població infantil i adolescent europea. Els estudis disponibles s’han dut a terme amb població adulta, així que els resultats no són extrapolables a la població infantil, i amb població xinesa, les diferències culturals del qual amb Occident dificulten generalitzar les seves troballes», ha precisat l’UMH.