EFECTES DEL CORONAVIRUS

Els gimnasos exigeixen «mesures urgents» per garantir la seva supervivència

La federació d'empresaris i instal·lacions esportives demana al Govern central l'exempció del pagament dels arrendaments

rpaniagua40103104 barcelona 13 9 2017 es para una cr nica del on barcelona  un200420164308

rpaniagua40103104 barcelona 13 9 2017 es para una cr nica del on barcelona un200420164308 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació Nacional d’Empresaris d’Instal·lacions Esportives (FNEID) ha demanat al Govern central l’exempció del pagament dels arrendaments dels gimnasos per a la supervivència del sector davant la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus, segons informa en un comunicat.

Des de la declaració de l’estat d’alarma per l’Executiu el 15 de març, les instal·lacions esportives i gimnasos estan tancats al públic, «i amb el seu compte d’ingressos a zero». «Es tracta d’una situació insostenible i incompatible amb l’obligació de l’abonament de la renda mensual dels locals», indiquen.

Abocades al tancament

FNEID considera que, en cas de no adoptar-se mesures urgents, nombroses empreses del sector es veuran abocades al tancament, amb les conseqüències d’un sector que és «dinamitzador de l’economia i l’ocupació» i «promotor del benestar físic» de la població, que contribueix a l’estalvi d’importants costos sanitaris.

A més del pagament del lloguer, els empresaris han d’afrontar les despeses de subministraments, devolucions de crèdits i abonament d’impostos, mentre que el Govern central no ha pres «cap mesura» fins ara sobre l’exoneració del pagament mensual de la renda per als contractes d’arrendament d’ús diferent al de vivenda.

«La situació provocada pel Covid-19 per la qual s’ordena el tancament de les instal·lacions és constitutiva d’un supòsit de força major al ser un succés imprevisible, sobrevingut, inesperat, greu, involuntari i no culpós, però les conseqüències del qual originen un desequilibri evident en el marc de la relació contractual de l’arrendament formalitzat per les parts», va afirmar el gerent d’FNEID, Alberto García Chápuli.

Mantenir l’ocupació

FNEID considera «absolutament necessària» l’adopció urgent de mesures que contribueixin a la supervivència del sector, que es  minimitzi la desaparició de les empreses que el formen i que permetin mantenir l’ocupació.

Per aquesta raó, l’esmentat organisme ha sol·licitat al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme l’exempció de les empreses del sector del pagament de l’import mensual de la renda pactada pel període de durada de la declaració de l’estat d’alarma i, en el cas d’una represa esglaonada de l’activitat empresarial amb limitació temporal de l’aforament, l’exempció proporcional de l’import de la renda d’acord amb el percentatge d’aforament objecte de reducció.

4.500 empreses afectades

Notícies relacionades

A Espanya 5,2 milions de persones acudeixen habitualment a centres esportius i gimnasos i la seva activitat suposa, entre llocs de treball directes i indirectes, més de 214.000 llocs de treball. Actualment, hi ha al país més de 4.500 empreses del sector afectades per l’impacte de la pandèmia.

«Necessitem l’ajuda i el recolzament del Govern. No podem enfrontar-nos sols a les conseqüències que al nostre sector provocarà aquesta terrible pandèmia. El que està en joc és, no només una part fonamental de l’economia espanyola a curt termini, sinó, també la salut, la qualitat de vida dels nostres ciutadans i la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut a mitjà termini», va concloure García Chápuli.