ELS RISCOS DE LA PANDÈMIA

Budó assegura que en una Catalunya independent no hi hauria hagut «tants morts»

La consellera diu que haurien pres mesures de confinament 15 dies abans, just quan ella era en el multitudinari míting de Puigdemont a Perpinyà

budo-gene

budo-gene

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de la Presidència del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dilluns que en una Catalunya independent «no hi hauria hagut ni tants morts ni tants infectats» per coronavirus, ja que la Generalitat hauria decretat un confinament total «quinze dies abans». Quinze dies abans que es decretés l’estat d’alarma Budó estava en el míting de Puigdemont a Perpinyà, que va congregar 110.000 assistents.

Budó ha fet aquestes declaracions primer en una entrevista a Ràdio 4, però ha tornat a reafirmar-se en aquesta tesi posteriorment en roda de premsa. En aquest sentit ha sentenciat que, si s’hagués optat pel confinament de Catalunya quan la Generalitat ho deia, «probablement no tindríem ni tants morts ni tants infectats, i probablement s’hauria pogut controlar millor aquesta pandèmia».

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha respost a Budó que la pandèmia del coronavirus és «global» i no entén «de fronteres ni d’ideologies». Per la seva banda, Josep Borrell, alt representant de la UE per a la Política Exterior, ha valorat que el Covid-19 és «terreny abonat» per a autoritarismes i també per a nacionalismes, perquè el més fàcil és respondre aixecant la frontera: «Dir ‘deixeu-me sol’, com Quim Torra dient ‘Catalunya ho hauria fet millor si hagués sigut independent’».

«No conec un polític més nacionalista que el senyor Borrell. És absolutament insuperable en aquesta qüestió», va tuitejar Torra.

D’altra banda, Borrell ha afirmat que la crida a la col·laboració europea per superar la pandèmia «es pot i s’ha de fer també respecte a la política interior de cada país», a l’assenyalar que «vist des de Brussel·les sorprèn com és d’agra és la política a Espanya en moments en els quals, potser, hi hauria d’haver més cooperació».

El responsable de la Política Exterior comunitària ha apressat a «pujar un esglaó més» en la solidaritat europea per afrontar la crisi derivada de la pandèmia amb instruments «innovadors» que permetin passar de donar préstecs a fer «programes de despesa». La proposta que portarà Espanya a la cimera que els líders de la UE celebraran aquest dijous va en aquesta línia perquè s’ha de consensuar un «estat superior de solidaritat europea» en el qual s’emeti deute, no per «fabricar» més deute sinó per generar recursos que cada país pugui administrar, ha dit Borrell en una videoconferència organitzada per Nueva Economía Fórum.

Notícies relacionades

Batalla de narratives

De cara al món posterior a la pandèmia, ha augurat «una batalla de narratives» sobre si són més eficaços els sistemes autoritaris, com el xinès, o «iliberals» i els democràtics i ha recalcat que la reacció dels països «amb més qualitat democràtica» ha sigut «millor. «Les democràcies més madures han respost millor i es faran millors gràcies a la tensió que la crisi ha plantejat», ha argumentat.