HI HA DIVERSOS PROTOTIPS

Duque assegura que Espanya podria tenir la setmana que ve un «candidat a vacuna»

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha assegurat que les circumstàncies excepcionals permetrien saltar-se passos per començar a provar-la

undefined52867357 madrid  spain   20 03 2020   a handout photo made available 200320175728

undefined52867357 madrid spain 20 03 2020 a handout photo made available 200320175728 / BORJA PUIG DE LA BELLACASA MON

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

«Hi ha la possibilitat que els laboratoris espanyols trobin la primera vacuna útil per aquesta pandèmia», ha assegurat el Ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, en una roda de premsa telemàtica que ha mantingut amb la ministra d’Educació, Isabel Celaá.

«Ja hi ha un candidat a vacuna del CNB i en tindrem més», ha afegit el ministre com a resum de la seva visita d’aquest dijous al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Després d’admetre que altres països també compten amb prototips de vacuna, Duque ha postil·lat que «els assajos clínics amb vacunes no necessàriament l’encerten a la primera». Tot i així, el ministre ha defensat que la setmana que ve hi podria haver un «prototip de vacuna viable a Espanya».

No seria un producte acabat, però sí un producte que permetria començar les proves. «S’haurà de modificar», ha assegurat Duque. Sobre les vacunes ha recordat que, de mitjana, el desenvolupament d’una vacuna és de cinc anys però que s’estan agilitant els processos. «Però fins a l’any que ve no esperem tenir una vacuna que sigui segura». «Es tarda diversos anys a saber si una vacuna funciona, però en aquesta situació excepcional és possible, i ja s’ha fet a la Xina i els EUA, que se saltin passos i es redueixi el procés per provar les vacunes en humans directament», ha assegurat.

Esteban i García treballen en un candidat a vacuna a partir de la qual va servir per erradicar la verola, la qual s’utilitza com a vehicle transportador en què insereixen fragments de coronavirus, i que començarà a provar-se la setmana que ve amb cèl·lules en cultiu i es podria passar a provar-la en ratolins cap al maig o al juny. 

«Avança a bon ritme»

El ministre ha assegurat que la ciència espanyola «està avançant a molt bon ritme per trobar una vacuna» i ha posat exemples d’altres laboratoris espanyols que estan desenvolupant tots els químics necessaris per desenvolupar els tests ràpids i prototips que es troben ja bastant avançats i estan donant bastants bons resultats.

Notícies relacionades

Per sustentar tot aquest esforç, Duque ha explicat que el ministeri ha començat a repartir el fons de 24 milions d’euros habilitat pel Govern i ha assegurat que ja s’han assignat 15 projectes en assajos clínics per «donar més impuls a la innovació en la nostra àrea del món, Europa».

Quan a la recerca de fàrmacs, ha indicat que un altre dels laboratoris del CNB està analitzant de forma sistemàtica centenars de compostos que poguessin utilitzar-se per a medicines, amb l’objectiu de determinar si algun, «almenys en les provetes», és capaç d’acabar amb el virus. El ministre ha precisat que ja tenien «dos o tres nous compostos» que podrien ser candidats.