22 quilograms

Desenvolupen un respirador portàtil per a uci «accessible i flexible»

L'Hospital de Sant Pau, l'enginyeria QEV Technologies, l'automobilística Nissan i el centre tecnològic Eurecat han creat Q-Vent

qvent

qvent

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat que s’utilitzi per a investigació clínica el respirador Q-Vent, un equip portàtil de 22 quilograms que busca «suplir la falta de respiradors convencionals automàtics» atesa la seva escassetat per la crisi mundial de Covid-19.

Es tracta d’un respirador desenvolupat per l’Hospital de Sant Pau, l’enginyeria QEV Technologies, l’automobilística Nissan i el centre tecnològic Eurecat, i les seves primeres 20 unitats es donaran al CatSalut per ser optimitzat mitjançant un estudi clínic.

Un comunicat de les organitzacions implicades detalla que el disseny d’aquest equip «està pensat per contribuir al proveïment dels països emergents, ateses les seves prestacions a nivell d’accessibilitat, flexibilitat i fiabilitat». «L’objectiu és posar a disposició de qualsevol mercat un respirador accessible i fàcil d’ús, però, alhora, robust i fiable», afegeix la nota de premsa.

180 unitats al dia a la fàbrica de Nissan de la Zona Franca

Notícies relacionades

La planta de motors i caixes de canvi de la Zona Franca de Nissan fabricarà a partir d’aquesta setmana 180 unitats al dia. El respirador Q-Vent «permet controlar els valors de freqüència, pressió i volum d’oxigen aportat al pacient i inclou un sistema de seguretat amb alarmes sonores i una bateria interna auxiliar que, davant d’una eventual falta de corrent, li dona una autonomia d’almenys 36 minuts».

El sistema es monitora a través d’un ordinador i un ‘software’ específic que «posseeix connectivitat remota i no requereix configuració, fet que permet la seva utilització immediata» i «controlar un nombre il·limitat de respiradors en temps real».