A través d'una videoconferència

El sector alimentari trasllada als Reis les conseqüències «greus» del tancament de la restauració

Algunes indústries de menjar i beguda han perdut més del 80% de la seva facturació al no atendre hotels i restaurants

És «inquietant» una possible escalada de costos logístics com a conseqüència d'una eventual especulació, alerten

undefined52776473 graf6376  madrid  13 03 2020   una terraza en el centro de m200313183345

undefined52776473 graf6376 madrid 13 03 2020 una terraza en el centro de m200313183345 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La indústria de l’alimentació i begudes ha traslladat als reis Felip i Letizia la seva preocupació davant de les pèrdues que està provocant el tancament del canal Horeca (hotels, restaurants i cafeteries) i les conseqüències «greus» en aquesta indústria, ja que moltes de les empreses destinen la totalitat de la seva producció a aquest canal i alguns sectors més del 80% de la seva facturació.

Així s’ha posat de manifest en la videoconferència que han mantingut aquest dimarts els Reis amb responsables de la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB) per conèixer la situació d’aquestes empreses, pertanyents a un sector industrial considerat essencial durant l’estat d’alarma provocat per l’epidèmia de Covid-19, segons ha informat la Casa Reial.

En la trobada, els responsables de FIAB han traslladat als Reis que el consum intern no pot absorbir tota l’activitat lligada a l’alimentació que es genera fora de casa i que moltes empreses, dependents de l’hostaleria i de l’exportació, estan patint pèrdues.

En concret, Felip i Letizia han conversat amb el president de FIAB, Tomás Pascual Gómez-Cuétara, i amb el director general de la federació, Mauricio García de Quevedo.

Els responsables de FIAB han explicat als monarques que, seguint els protocols i recomanacions sanitàries establertes per les autoritats, la cadena alimentària ha treballat des del primer moment coordinada per garantir el proveïment.

Des que es va decretar l’actual alerta sanitària, el sector, declarat essencial, ha actuat per poder respondre a la demanda de productes, que en un primer moment va ser molt elevada com a conseqüència de la inseguretat i la incertesa que va generar en la població, que, en alguns casos, va fer una provisió desproporcionada de subministraments.

Possible escalada de costos logístics

Quant a l’aprovisionament, la federació ha assenyalat en la trobada amb els Reis que és «inquietant» una possible escalada de costos logístics com a conseqüència de l’eventual especulació que alguns operadors podrien posar en marxa.

De la mateixa manera, segons ha manifestat FIAB, es requereixen mesures que, tot i que fos de forma temporal, contribuïssin a incrementar l’eficiència en el transport.

També, la FIAB ha observat amb «certa preocupació» l’evolució dels mercats d’aprovisionament de matèria primera en àmbit global i nacional i ha proposat reforçar la vigilància sobre l’evolució dels esmentats mercats i fomentar iniciatives i incentius per impulsar el treball en el camp.

D’altra banda, els responsables de FIAB han ressaltat a més que la seguretat dels treballadors i el compliment dels protocols de sanitat són fonamentals i han posat de manifest que la falta de EPIs està sent un problema i n’és necessari l’aprovisionament.

Notícies relacionades

Per això, han sol·licitat en la trobada amb els monarques prioritzar la indústria per als test de Covid-19.

Finalment, els representants de la FIAB han ressaltat que la indústria d’alimentació i begudes ha exercit un compromís corporatiu amb els consumidors més necessitats en aquesta crisi, amb donacions econòmiques, de materials i productes tant en els centres sanitaris com a famílies desfavorides.