Coronavirus

Suspensions d'ocupació fulminants en l'hostaleria i el comerç

Nombroses empreses deixen temporalment sense treball ni sou les seves plantilles amb l'argument que els negocis sobrevisquin a la crisi

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Quan el Govern va publicar la prohibició d’obrir bars i restaurants cap a les deu de la nit de divendres, només uns quants negocis havien decidit ja voluntàriament el tancament. La majoria va esperar l’ordre expressa i en molts casos, en qüestió d’hores ja van comunicar els seus empleats, emparats amb la «força major», que els deixaven temporalment sense ocupació ni sou. Almenys 15 dies a comptar des del 14 de març, tot i que a ningú se li escapa que serà segurament per més temps.

El Luis, que porta anys treballant de cambrer en un important restaurant de Barcelona, va estar servint taules a alguns turistes i als ciutadans que van voler sopar fora de casa abans de l’anunciat tancament a mitjanit. Al matí ja va esmorzar ahir dissabte amb un email de l’empresa on se li comunicava que de moment es quedava sense treball. Com ell, molts altres empleats de bars, hotels, comerç o oci, entre d’altres, s’han quedat sense ingressos, pendents de passar a cobrar l’atur i sense temps per pensar com reajustar les seves despeses. «¿Com pagarem el lloguer aquest mes?», es pregunta el Luis.

Moltes empreses

Diversos grans grups de restauració i de discoteques confirmen a aquest diari que ja ha tramitat a tota velocitat els expedients de regulació temporal d’ocupació.

Per contra, afectats assalariats del sector coincideixen a lamentar que s’hagi produït tan fulminantment, «sense esperar ni tan sols a veure què passa després d’aquelles dues setmanes». 

Des del Gremi de Restauració de Barcelona, el seu director Roger Pallarols, justifica que la mesura temporal és «imprescindible» per alleugerir «càrregues econòmiques dels negocis» i possibilitar la seva posterior supervivència. Insisteix que d’aquesta manera a la fi se salvaran les empreses i els llocs de treball. 

Notícies relacionades

Als hotels, que aquests dies tenen una baixa ocupació, s’ha prescindeixo de les contractacions temporals que solen començar a la primavera i s’han reduït ja els equips, assenyalen fonts de diversos establiments, alguns de gran luxe.

En un altre sector, Isabel L., amb una perruqueria amb 12 empleats en l’Eixample, afirma que ara per ara mantindrà el seu negoci obert però sol amb dos professionals, mentre que optarà per un ERTO per a la resta. Diu «no tenir més remei» per preservar la continuïtat del negoci després de la crisi sanitària. 

Temes:

Coronavirus