SORTIDA DE LA HIBERNACIÓ

Espanya reactiva l'activitat laboral no essencial des d'aquest dilluns

Entre avui i demà tornen a obrir les empreses els empleats de les quals no puguin teletreballar

El Govern recomana rentar la roba de feina a 60-90 graus i evitar l'ús compartit d'equips

67aa45c9-c594-401a-9936-d9ed1a63f2d4-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Espanya surt des d’avui, dilluns, i demà, dimarts, de la ‘hibernació’ i torna a recuperar algunes activitats no essencials, però persistirà el confinament perquè la «desescalada» no es produirà abans de dues setmanes, sense descartar que les restriccions puguin mantenir-se o reforçar-se després del dia 26.

Aquest dilluns és festiu en vuit comunitats autònomes –Catalunya, les Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, el País Valencià, Navarra, el País Basc i La Rioja–, però a la resta de les regions activitats com la construcció tornaran a la feina sempre que es garanteixin mesures de seguretat que evitin el contagi per la Covid-19.

Per a això, el Ministeri de l’Interior ha desplegat una operació per repartir a partir de dilluns en punts logístics de tot Espanya més de 10 milions de mascaretes, com a les estacions de metro o les parades d’autobusos.

Els dies festius de Setmana Santa s’han tancat amb un repunt en les morts per coronavirus després que ahir arribessin a la xifra més baixa en setmanes. Així, en les últimes 24 hores han mort 619 persones afectades per la Covid-19, és a dir 109 més que ahir.

No obstant, els nous contagis han descendit, ja que se n’han comptabilitzat 4.167 més, que en suposen 663 menys que els d’ahir.

Amb aquestes dades, són ja 16.972 els morts des de l’inici de la pandèmia i 166.019 les persones infectades. A més, el total de recuperats ascendeixen a 62.391, ja que s’han curat en les últimes hores 3.282 persones.

Aquestes dades i les últimes mesures per frenar la pandèmia les va traslladar el president del Govern, Pedro Sánchez, als caps dels governs autonòmics en una videoconferència des del Palau de la Moncloa, una cita ja habitual els diumenges.

I després, i en una compareixença telemàtica, Sánchez ho va deixar clar: el confinament persisteix i continuarà com a mínim dues setmanes més, perquè el que sí que s’està acabant és la «mesura extrema de la hibernació».

Però la tornada a la normalitat serà progressiva i molt cautelosa, va emfatitzar el cap de l’Executiu, que va demanar que aquesta desescalada es traslladi al camp polític, perquè el que es necessita de forma immediata, segons Sánchez, és unitat per afrontar la reconstrucció econòmica i social en la «postguerra», tal com va anomenar el període que s’obrirà una vegada se superi la pandèmia.

De fet, va anunciar que abans que conclogui la setmana que ve espera que se celebri una primera reunió per impulsar uns nous Pactes de la Moncloa que estableixin les bases de la reconstrucció del país.

Sánchez no va descartar que les restriccions actuals puguin mantenir-se o reforçar-se una vegada conclogui la pròrroga de l’estat d’alarma el pròxim 26 d’abril.

Tot dependrà de l’evolució de la pandèmia, va afegir Sánchez, que, de tota manera, va assegurar que ja hi ha dades «encoratjadores» que permeten afirmar que s’han fet els «primers passos decisius» cap a una victòria en la lluita contra la Covid-19.

Alguns presidents autonòmics, com els nacionalistes i els del PP, han reclamat a Sánchez més participació en la presa de decisions davant el coronavirus i han alertat del perill que despuntin els contagis amb la tornada a la feina.

«Imprudència absoluta»

Des de Catalunya, Quim Torra va reclamar que es prorrogui la paràlisi almenys dues setmanes més i va considerar «una temeritat i una imprudència absoluta» que es torni a l’activitat en alguns sectors.

En les comunitats que demà no és festiu es recuperaran algunes activitats, però amb totes les mesures de protecció i seguretat necessàries per als treballadors que retornin als seus llocs de treball.

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior reforçarà la presència d’agents a les estacions de rodalies, metro i autobús i els principals nusos de transport per comprovar que els desplaçaments no incompleixen els permesos pel reial decret d’estat d’alarma.

I és que, tal com van reiterar els responsables de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, els agents no abaixaran la guàrdia perquè el confinament segueix actiu. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions