¿Quant dura el coronavirus a les superfícies?

Un informe de Sanitat apunta que el virus pot durar entre un i dos dies en la fusta, roba i vidre, i fins a quatre en el plàstic i els bitllets

vida-del-virus-2

vida-del-virus-2

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els científics i els governs de tots els països del món estan prenent mesures per frenar l’expansió del coronavirus. El tancament de fronteres terrestres decretat pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’uneix a les mesures adoptades pel Govern espanyol, declarant l’estat d’alarma i establint controls perquè els ciutadans no surtin al carrer tret de casos determinats.

El virus es transmet a través de gotes respiratòries i, segons el nou document cientificotècnic sobre la Covid-19 publicat pel Ministeri de Sanitat, pot durar entre un i dos dies en superfícies de fusta, roba o vidre i fins a més de quatre dies en plàstics, bitllets, mascaretes quirúrgiques i en l’acer inoxidable.

Així mateix, i igual com en els anteriors casos, en condicions de 22 graus centígrads i 60% d’humitat, el nou coronavirus només roman actiu tres hores en superfícies de paper, ja siguin folis o mocadors.

Ara bé, en ambients amb temperatures que oscil·len entre els 21 i 23 graus centígrads, i amb un 40% d’humitat, el coronavirus es manté actiu durant quatre hores en superfícies de coure, vuit hores en el cartró, 48 hores en l’acer inoxidable i fins a 72 hores en el plàstic.

Aerosols

De la mateixa manera, en el treball elaborat pel departament que dirigeix Salvador Illa s’informa que recentment s’ha demostrat, en condicions experimentals, la viabilitat del SARS-CoV-2, nom tècnic del nou coronavirus, durant tres hores en aerosols, amb una semivida mitjana d’1,1 hores.

També s’ha detectat el virus en algunes mostres d’aire a dos hospitals de Wuhan (Xina), lloc on va aparèixer per primera vegada el nou virus, a diferents concentracions. Si bé la majoria de les mostres van ser negatives o el virus es va detectar en concentracions molt baixes, mentre que hi va haver «una concentració més elevada» als lavabos dels pacients i a les habitacions que els professionals sanitaris utilitzaven per treure’s els equips de protecció individual (EPIs).

No obstant, després d’augmentar la neteja dels banys i reduir el nombre de sanitaris utilitzant les habitacions, es van reduir els comptatges. En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat reconeix que encara no es coneix el significat d’aquestes troballes i si la quantitat detectada pot ser infectiva.

Mostres d’aire

Notícies relacionades

En altres contextos, com així s’afegeix a l’informe, no s’ha pogut detectar el nou coronavirus en mostres d’aire preses a 10 centímetres de la boca d’una persona infectada amb càrregues virals, a qui es va demanar que tossís, ni en mostres d’aire de les habitacions de tres pacients hospitalitzats.

«Tot i que s’ha detectat el genoma i el virus infectiu en excrements de persones malaltes, la transmissió a través dels excrements és una altra hipòtesi per a la qual no existeix evidència en aquesta epidèmia fins ara», reconeix Sanitat, i comenta que les manifestacions clíniques gastrointestinals no són gaire freqüents en els casos de Covid-19, cosa que indicaria que aquesta via de transmissió, en cas d’existir, tindria un «impacte menor en l’evolució de l’epidèmia».