la lletra petita

Decret d'alarma: ¿Puc sortir a comprar tabac o passejar el gos?

El text del BOE explica què no poden o poden fer els ciutadans durant els pròxims 15 dies

mascarilla

mascarilla

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Butlletí Oficial de l’Estat ja ha publicat el reial decret 463/2020 del 14 de març, pel qual es declara «l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19». La vigència serà de 15 dies naturals que podrien prorrogar-se. Tot i que en pròxims dies els ministres de Defensa, Interior, Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i Sanitat podran anar fent precisions al que detalla el decret, el text ja pot utilitzar-se com una guia per saber què no poden o poden fer els espanyols durant aquestes dues setmanes. Aquests són algunes de les preguntes que ja tenen resposta.

¿Puc sortir al carrer?

L’ordre és quedar-se a casa. No obstant, segons el text, es pot sortir al carrer a comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; anar al metge i als centres sanitaris; anar a treballar, a cuidar gent gran, menors, dependents o persones especialment vulnerables; per tornar al domicili principal; anar al banc o a l’oficina d’assegurances; «a causa de força major o situació de necessitat» o «qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa».

¿Puc sortir a comprar tabac?

És un dels punts que planteja més dubtes. Seguint les pautes detallades al punt anterior, no, tret que es consideri el tabac un producte de primera necessitat. No obstant, els estancs estan entre els establiments autoritzats per continuar oberts, així que implícitament sí que s’hi podria acudir.

¿Puc treure el gos?

Sí. Però només una persona hauria de treure el gos al carrer, sempre amb compte de no mantenir contacte pròxim amb altres persones.

¿Puc sortir a fer un tomb o a córrer?

No. Aquestes dues activitats no estan contemplades en el punt que fa referència a les sortides a l’exterior. Els ‘runnings’ hauran de fer exercici a casa, ja que els gimnasos i centres esportius també estaran tancats.

¿Puc anar a la perruqueria i a la tintoreria?

Sí. El Govern ha decidit incloure-les en la llista d’excepcions per raons d’higiene. Hi ha persones que no tenen rentadora a casa i que no poden rentar a més de 60 graus, com és recomanable per a la roba, llençols i tovalloles de les persones contagiades o amb símptomes, a més que els hospitals també utilitzen les tintoreries per a la neteja. En el cas de les perruqueries, són part fonamental de la neteja de molta gent gran, ja que no poden rentar-se el cap. El que no està clar en el text és si hi podria anar qualsevol, a part dels ciutadans de la tercera edat. 

¿Puc anar a comprar el diari?

Sí. Els locals de venda de premsa i papereria i els estancs estaran oberts. A part de les perruqueries i les tintoreries, també apujaran les persianes les òptiques, ortopèdies, botigues d’alimentació per a animals i botigues de serveis informàtics. De tota manera, a tots aquests establiments caldrà respectar les mesures de seguretat establertes, com la distància mínima d’un metre.

¿Puc anar a menjar a un restaurant?

No. Se suspenen les activitats d’hostaleria i restauració, només es poden fer serveis d’entrega a domicili.

¿Puc portar els nens al parc?

No. Des de fa uns dies, ja s’aconsellava que els nens no anessin als parcs, ja que podrien ser focus d’infecció. Ahir mateix, l’alcalde de Madrid ja va decidir tancar tots els parcs i jardins de la capital. Així que els petits s’haurien de quedar a casa tret de causa de força major.

¿Puc anar al gimnàs o al cine?

No. Per motius de seguretat, estaran tancats els cines, els teatres, els museus i sales d’exposicions, les biblioteques i els gimnasos. Tampoc se celebraran festes populars: ahir ja es va anunciar que quedaven suspeses les processons de Setmana Santa, i les Falles s’han ajornat.

¿Puc visitar amics o familiars?

No. Només en cas que es tracti de persones d’edat avançada, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables que necessitin ajuda i assistència. S’han d’extremar les mesures de seguretat i higiene, ja que es tracta de persones a qui pot afectar molt el coronavirus.

¿Puc agafar el metro o l’autobús?

Els transports públics funcionaran, però només estaria permès utilitzar-los en els casos exposats al punt u, com anar a treballar, al metge o a cuidar persones grans, menors o dependents, entre altres supòsits. Seguir les mesures de seguretat tornarà a ser imprescindible.

¿Circularan trens, avions i barcos?

Sí, però en menor mesura. A excepció dels trens de rodalies i mercaderies, que mantindran al cent per cent el servei, els de mitjana i llarga distància veuran la freqüència reduïda al 50%.  Segons el decret, «s’establiran uns criteris específics per al transport entre la Península i els territoris no peninsulars, així com per al transport entre illes». Els sistemes de bitllets ‘online’ hauran d’incloure durant el procés de venda dels bitllets un missatge prou visible que desaconselli viatjar excepte per raons inajornables. 

¿Poden viatjar diverses persones en un cotxe?

Notícies relacionades

En principi, sí, ja que «es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic [...] o per al proveïment a gasolineres o estacions de servei». Això sí, «en qualsevol desplaçament hauran de respectar-se les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries».

¿Puc anar a missa, al tanatori o celebrar el meu casament?

Sí, però amb restriccions, evitant aglomeracions per maximitzar la seguretat. Segons el text, «l’assistència a llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloses les fúnebres, es condicionen a l’adopció de mesures organitzatives que consisteixin a evitar aglomeracions de persones, en funció de les dimensions i les característiques dels llocs, de manera que es garanteixi als assistents la possibilitat de respectar la distància entre ells de, almenys, un metre».