Només podran entrar espanyols i residents

Espanya tanca les fronteres terrestres

La mesura afecta des d'aquesta mitjanit i no inclou el transport de mercaderies

Policia, Guàrdia Civil, Mossos, Ertzainzta , Policia Foral i Exèrcit faran controls

marlaska-cierre-fronteras / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’avís ha arribat a primera hora d’aquest dilluns i el Govern central ho ha confirmat unes hores després. Espanya estableix el control de les seves fronteres terrestres per disminuir el risc de propagació del coronavirus. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat aquesta mesura en roda de premsa des de la Moncloa.

La restricció entra en vigor des de la mitjanit i durarà fins que conclogui l’estat d’alarma. Fins llavors, només podran accedir al territori nacional ciutadans espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers i a aquells que acreditin documentalment causes de força majorsituació de necessitat. 

El tancament de fronteres terrestres no afectarà el transport de mercaderies per assegurar la cadena de proveïment. Tampoc, membres d’oficines diplomàtiques i consulars. Els espanyols que estiguin fora del país en aquest moment podran tornarNo afecta Gibraltar ni Andorra

Per poder restablir els controls fronterers, hi intervindran agents dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, l’Exèrcit i també les policies autonòmiques, l’Ertzaintza i els Mossos d’Esquadra, ja que aquests dos territoris tenen límit amb França

Marlaska ha deixat la porta oberta a augmentar les restriccions en els pròxims dies. En concret, no ha descartat el tancament de l’espai aeri i de ports, una mesura que s’aplicarà en funció dels esdeveniments. «Si les circumstàncies exigeixen aquestes mesures, s’adoptaran en el moment oportú», ha assenyalat.

L’anunci arriba poc després que la Comissió Europea hagi recomanat el tancament de les fronteres. Aquest dimarts a les 17.00 hores s’ha convocat un Consell Europeu en el qual els presidents es coordinaran per afrontar la pandèmia. En tot cas, la decisió del Govern espanyol arriba després de la conversa de Pedro Sánchez amb els seus homòlegs francès i portuguès per prevenir-los d’aquest anunci.

Sancions i multes

Grande-Marlaska ha destacat com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma que s’ha registrat una «reducció manifesta» del trànsit i ha posat com a exemple que ahir a la nit va ser de més del seixanta per cent a les entrades a Madrid en comparació amb un altre cap de setmana.  «No s’han produït incidents rellevants i estem en uns termes de normalitat dins de les circumstàncies extraordinàries en el compliment per part de la societat i de la ciutadanies de totes les mesures acordades pel Govern com a conseqüència del reial decret declarant l’estat d’alarma», ha afegit.

Ha recordat que «hi ha ordres que es compleixi el reial decret d’estat d’alarma perquè hi ha coses molt serioses amb què tota la societat està compromesa, que és salvaguardar la salut, que és un deure de solidaritat dels uns amb els altres».

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Així, «la imposició de sancions al renuent a complir la normativa i a l’insolidari es basa en paràmetres de proporcionalitat, i no hi ha cap altra finalitat, ja que el que la societat en general tracta és que tots siguem solidaris. I aquesta societat és solidària, amb la qual cosa la resposta de sancions és mínima», ha postil·lat.

Coordinació i presons

Notícies relacionades

El ministre ha assegurat que la coordinació de les forces de seguretat de l’Estat, Policia Nacional i Guàrdia Civil, amb les policies autonòmiques, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza i Policia Foral de Navarra «funciona normalment i és màxima».

Sobre la situació de les presons, ha agraït la difícil tasca dels funcionaris de presons, però també «el grau de cooperació dels interns.  «Entenen que se’ls limitin drets de comunicació per garantir la salut no només d’ells, que estan en unes circumstàncies molt específiques, sinó també la dels seus familiars, amics i tercers que assisteixen a comunicar-se amb ells», ha indicat. 

Temes:

Coronavirus