efectes del coronavirus

Cada universitat decidirà què fer amb el curs

El ministeri que dirigeix Castells i les autonomies es tornaran a reunir el 15 d'abril

undefined52401397 madrid 21 02 2020  politica  congreso de los diputados   el 200221122619

undefined52401397 madrid 21 02 2020 politica congreso de los diputados el 200221122619 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Sota la premissa que «ningú perdrà el curs», el ministeri d’Universitats i les comunitats autònomes han mantingut aquest matí una reunió per estudiar què fer amb les classes universitàries. No han decidit res en concret.

La conclusió –si és que n’hi ha– és que l’evolució de la pandèmia a Espanya, i al món, és imprevisible i cal estar preparats per a tots els escenaris. Cada universitat, en funció de les seves possibilitats, determinarà la vigència de l’ensenyament ‘online’ que està posant en pràctica –almenys, en teoria– des que es va decretar el tancament total de l’educació presencial. De fet, cada universitat gaudeix d’autonomia per decidir què fer. N’hi ha moltes que ja s’estan pronunciant, com l’Autònoma de Barcelona (UAB), que va anunciar fa dies que descarta ja les classes presencials per al curs 2019-2020 i ha decidit acabar-lo de manera virtual. El mateix han decretat altres universitats, com les d’Andalusia, informa Julia Camacho.

En tot cas, el ministeri que dirigeix Manuel Castells tornarà a reunir-se amb les autonomies el 15 d’abril.

L’actitud de la Generalitat

 No obstant, la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ja preveu que les universitats acabin el curs acadèmic «unes setmanes més tard» a causa de l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus.

«Aquesta setmana hi ha una sèrie de reunions per decidir quan acabarà i com s’avaluarà el curs a les universitats. Cada universitat té autonomia. Preveiem que el curs s’acabarà unes setmanes més tard», va dir Chacón en una entrevista a Ràdio 4 recollida per Europa Press.

La consellera també ha explicat que les decisions que han de prendre les universitats, com l’avaluació i si el curs s’acabarà ‘online’ són «decisions complexes» que prendran de manera consensuada.

La Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), per la seva banda, ja ha demanat a Castells que les solucions prioritzin els estudiants d’últim curs que tenien previst obtenir el seu títol aquest any.

Així ho va traslladar el president de la CRUE, José Carlos Gómez Villamandos, als rectors en una carta després de reunir-se dilluns passat amb Castells. En aquesta trobada telemàtica, es van valorar els pros i contres de diverses opcions, com realitzar les avaluacions finals de manera telemàtica o reduir part del temari.

Notícies relacionades

«L’objectiu de CRUE és definir amb les autoritats educatives un marc prou flexible perquè cada universitat pugui ajustar-se segons els diferents títols i que els alumnes puguin mantenir un desenvolupament acadèmic correcte», apunten des de la conferència de rectors.

La selectivitat

El calendari de les proves de l’Avaluació per a l’Accés a la Universitat (EvAU), l’antiga selectivitat, que es realitzen en instal·lacions universitàries, condicionava el tancament del curs acadèmic. Previstes inicialment per abans del 19 de juny, el Govern i les comunitats autònomes van decidir la setmana passada ajornar les proves a finals de juny i principis de juliol. La CRUE ha mostrat la seva conformitat amb aquestes noves dates.

Temes:

Universitat