ajuda als sanitaris

Dormir al cotxe per por de contagiar la família

La iniciativa 'Emergency Home' facilita allotjament gratuït a professionals que treballen en primera línia davant el coronavirus i no volen tornar a casa seva

GRAFCAT3883. BARCELONA, 30/03/2020.- Personal médico del Hospital Dos de Mayo de Barcelona agradece los aplausos y muestras de apoyo de los ciudadanos, este lunes, decimosexto día de aislamiento tras el estado de alarma decretado por el gobierno para frenar el avance del coronavirus. EFE/Quique García

GRAFCAT3883. BARCELONA, 30/03/2020.- Personal médico del Hospital Dos de Mayo de Barcelona agradece los aplausos y muestras de apoyo de los ciudadanos, este lunes, decimosexto día de aislamiento tras el estado de alarma decretado por el gobierno para frenar el avance del coronavirus. EFE/Quique García / Quique García (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ana I. Montañez

Por de contagiar més que al mateix contagi. En moltes llars on hi ha un sanitari o un membre dels cossos i forces de seguretat de l’Estat que toreja diàriament amb l’exposició directa al Covid-19, tornar a l’entorn familiar suposa una gran preocupació acompanyada d’una dosi de culpabilitat per ser vector de transmissió.

En alguns casos, aquest recel ha portat els professionals a dormir als seus propis vehicles, en passadissos, en vestuaris per evitar anar a casa i protegir els seus éssers estimats. Així ho explica José Manuel Urbano, director d’’Emergency Home’ a la regió andalusa, una iniciativa impulsada pel sector immobiliari, recolzat en un equip d’advocats i experts en màrqueting digital, per donar empara a metges, infermers, policies, bombers, farmacèutics de forma gratuïta i «mentre duri aquesta situació».

470 vivendes

En tot just dues setmanes d’operativitat, s’ha teixit tota una xarxa d’allotjaments cedits a la causa en què participen més de 170 immobiliàries amb una oferta de 470 vivendes en àmbit nacional i una demanda de 648 professionals, unes xifres que continuen creixent per dies. El bon funcionament d’aquest model, iniciat a Espanya i Itàlia, ha fet que es repliqui ja al Regne Unit, França i Colòmbia.

«D’una banda, fem la captació de persones que vulguin donar temporalment les seves propietats, allotjaments que tinguin moblats, amb la finalitat que les persones que es vagin registrant a través de la plataforma per accedir-hi, se’ls fa una petita entrevista i se’ls va acomodant. Se li fa un contracte renovable mensual fins que passi aquesta situació», explica José Manuel, que s’afana a remarcar el caràcter altruista d’aquesta nova plataforma. «Les immobiliàries no ens publicitem, som només una petita aportació que fem nosaltres».

D’aquesta forma, aquelles persones interessades a accedir a aquests lloguers gratuïts i temporals poden fer-ho a través de la pàgina web www.emergencyhome.help, són atesos per un agent immobiliari i, al trobar l’allotjament, es firma un «senzill contracte digital sense cap cost». Quant a l’entrega de claus, es realitza a través de missatgeria.

De Maternitat a una uci

La ràpida metamorfosi de les sales de parts de l’Hospital Clínic de Màlaga en Unitats de Cures Intensives per atendre pacients contagiats amb el Covid-19 va suposar un canvi radical en la rutina diària de Patricia Carnero, infermera en l’àrea assistencial de Maternitat i Benestar Fetal. Segons relata, en menys de 24 hores va passar d’assistir infantaments a treballar en cures crítiques en una zona completament remodelada i amb nou personal preparada per a un augment en els ingressos de contagiats.

«Com que estava a Maternitat no tenia cap contacte amb els coronavirus. Tot i que feia ja una mica d’aïllament a casa amb precaucions, però és molt complicat, i tampoc em vaig arribar a plantejar haver de sortir de casa, però quan d’un dia per l’altre van convertir allò en una uci, amb contacte directe, sí que m’ho vaig plantejar».

La situació d’aquesta infermera era delicada, ja que vivia amb els seus pares, més grans de 60 anys, hipertensos i fumadors en un pis de 75 metres quadrats amb un sol bany i poques possibilitats de fer aïllament.

Preguntant a amics, buscant lloguers

«Al principi vaig estar preguntant a amics, si algú tenia algun pis, buscant lloguers, vaig començar a preguntar-ho a companyes i em van passar diversos enllaços», rememora Patricia, que també va consultar en hotels sense obtenir solució. A més, va rebre diverses propostes a través d’un grup de Facebook («Profesionales sanitarios que necesitan alojamiento») amb més de 60 persones que indiquen que resideixen a Màlaga i en el qual ofereixen i demanen vivendes disponibles.

Notícies relacionades

Finalment, a través d’Emergency Home li van oferir un pis disponible al seu propi barri, tot i que també li van oferir la possibilitat de buscar alguna cosa a prop del centre hospitalari en el qual està destinada en cas de no tenir vehicle: «En menys de 24 hores un agent immobiliari em va escriure per WhatsApp i em va enviar un lloguer, perquè ho veiés per si estava interessada. Tot es va fer per telèfon i sense cap presència».

«Crec que la gent ha pensat no anar a casa però ningú sap que hi ha facilitats per fer-ho, que existeix aquesta pàgina i hi ha altres mitjans. Sé de gent que se n’ha anat de casa seva però potser al pis d’una amiga perquè el tenia buit i l’hi ha deixat o s’han tret dels seus pares i se n’han anat amb la seva germana; com jo ho he fet no conec ningú, no ho coneixen», recalca Patricia. «A mi m’agradaria que se sabés que és tot cert, que t’ajuden. A mi m’ho han solucionat tot».