Barcelona posa en marxa el primer hotel readaptat per a pacients

El cinc estrelles Cotton House ja acull malalts lleus amb familiars i amics pròxims en factor de risc

En total hi haurà tres establiments destinats a malalts i quatre per al descans del personal sanitari

coton-house-ok / periodico

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

L’edifici del número 670 de la Gran Via torna a canviar d’ús. Temporalment i per força major. L’avui hotel Cotton House va ser ideat per Elies Rogent –professor de Lluís Domènech i Montaner, condeixeble d’Antoni Gaudí i fundador de l’escola d’arquitectura de Barcelona– com una residència; el 1958 es va transformar en seu de la patronal cotonera i, fa pocs anys, en distingit hotel. Aquesta setmana ha canviat d’hac. D’hotel a hospital. De servir vieires amb cansalada viada a menús baixos en sal.

De moment, informen fonts oficials, hi haurà fins a tres hotels reconvertits per atendre pacients de variada tipologia variada: des dels lleus, que no poden confinar-se a casa perquè tenen familiars i amics pròxims amb factor de risc fins als que ja han superat la malaltia, però que s’aconsella que siguin aïllats encara 14 dies per evitar que encomanin el Covid-19 i no disposen de les condicions adequades per a la reclusió preventiva. 

La setmana passada, les patronals hoteleres es van afegir a la infinitat d’entitats de tot tipus que han posat a disposició les seves instal·lacions, i van oferir els seus centres en un moment en què estan buits pel tancament amb pany i forrellat al turisme que ha imposat la mateixa pandèmia. 

No és la primera vegada que passa. Durant la guerra civil no van ser pocs els hotels, potser d’altres ciutats, els que van acollir bancs de sang o van servir de centre de recuperació dels ferits. Com George Orwell a l’hotel Continental de la Rambla. 

Doble missatge

El mànager general del Cotton House (la casa del cotó, com es va conèixer la seu de la Unió Tèxtil Cotonera, però en anglès, que li dona un toc glamurós de ‘llei seca’)  Andreu Canals, atén exhaust aquest diari per enviar un doble missatge. El primer «als familiars» dels que estan ‘ingressats’ a l’hotel: «Que estiguin tranquils. L’hotel funciona com un rellotge i estan ben atesos». L’operatiu distingeix tres parts: la sanitària, amb els serveis d’infermeria; les tasques de manteniment, de les quals s’encarrega una empresa especialista en el manteniment de quiròfans i, finalment, els voluntaris. Segons apunta Canals, no hi ha empleats al centre. 

L’altre missatge no és nou, però si important: «Que la gent es quedi a casa», afirma amb la mateixa èmfasi amb què lloa el personal sanitari, al qual aquests dies ha demanat la màxima dedicació en la seva feina. «Són gegants», sentencia.

A més del Cotton House  també s’han habilitat  el Vinoteca i el Bakery (els tres del grup Praktik), que junts sumen més de 200 llits. I anirà creixent segons les necessitats del moment. Quan la crisi finalitzi, tots els espais se sotmetran a «un procés de desinfecció estricte».

La importància del Cotton House no recau tant en la seva capacitat logística (compta amb unes 80 habitacions) si no per haver-se convertit en una mena de locomotora o bandera per a altres cadenes hoteleres. 

Hospitals amb ‘parella’

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona ha disposat que cadascun dels quatre hospitals de referència del terme municipal disposin d’un hotel associat per al descans del personal sanitari que està en la primera línia de combat. Així, l’Hospital Clínic disposa del Catalonia Diagonal Centro com a rereguarda, igual que l’Alimara per al Vall d’Hebron. Per a l’Hospital de Sant Pau s’ha disposat l’Ilunion Bel Art i el Pullman per a l’Hospital del Mar. La cadena Catalonia també ha posat l’emblemàtic Hotel Plaza de la plaça d’Espanya a disposició de les autoritats.

La col·laboració amb el sector hoteler no s’acabarà aquí. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat reubicarà en hotels, entre aquest cap de setmana i principis de la que ve, més de 160 persones grans que viuen en residències i tenen símptomes de Covid-19 per assegurar-ne l’aïllament i l’atenció.

Notícies relacionades

Aquestes 160 persones estan en centres petits, majoritàriament a Barcelona, i estan en una situació prioritària d’alerta sanitària, i per això seran traslladats a hotels de la capital catalana i de l’àrea metropolitana. H