A PUNT PER PRODUIR-SE

Un nou dispositiu respiratori tracta el Covid-19 fora de l'uci

Enginyers britànics i alemanys han creat un aparell que subministra oxigen als pulmons sense necessitat d'utilitzar un respirador

111467245 1

111467245 1

2
Es llegeix en minuts
Efe

Enginyers britànics i alemanys han aconseguit fabricar, en menys d’una setmana, un dispositiu que permet als pacients infectats de coronavirus ser tractats fora de la unitat de cures intensives (uci), ha anunciat aquest dilluns la University College London (UCL) en un comunicat.

L’aparell, elaborat conjuntament per l’UCL, el University College Hospital de Londres i Mercedes Formula One, subministra oxigen als pulmons sense necessitat d’utilitzar un respirador.

A causa que el Covid-19 provoca tos i dificultats respiratòries –de la mateixa manera que afecta en gran manera les persones amb patologies respiratòries–, els equips de respiració assistida són essencials per al tractament de pacients.

Semblances als CPAP

La nova màquina funciona de forma similar als CPAP (dispositius de pressió positiva contínua en la via aèria), que ja s’utilitzen als hospitals i per tractar patologies com l’apnea del son a les cases.

Es tracta d’una màscara facial que subministra un flux constant d’aire i oxigen a la boca i el nas del malalt.

Al fer-ho amb pressió, els pulmons estan oberts i així augmenta la quantitat d’oxigen que hi ingressa i es redueix l’esforç del pacient per respirar.

Vistiplau de les autoritats

L’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit ja ha donat el vistiplau a l’aparell, per la qual cosa se n’han entregat 40 al University College Hospital i a tres centres hospitalaris més de Londres.

Si el seu ús resulta efectiu, Mercedes ja ha anunciat que pot produir fins a 1.000 unitats el dia en qüestió d’una setmana.

La professora Rebecca Shipley, directora de l’Institut d’Enginyeria de Salut de l’UCL, ha explicat que en condicions normals, desenvolupar una màquina d’aquestes característiques «portaria anys», però la urgència per combatre l’actual crisi sanitària ha fet que es desenvolupi en dies.

«Vam posar la mirada en un dispositiu simple que ja existia i vam fer enginyeria inversa per poder ser capaços de produir-los ràpidament i a escala», va afirmar Shipley en unes declaracions a la BBC.

Aplicar enginyeria inversa significa que els experts van desmuntar un dispositiu CPAP sense patent, van copiar i van millorar el disseny i el van adaptar perquè pogués ser produït en massa.

Alleugerir la demanda de respiradors

Segons van indicar els experts, el seu ús pot ser clau per alleugerir la demanda de respiradors i ajudar a salvar vides al garantir que les ucis s’utilitzin només per als malalts més greus.

Notícies relacionades

A la Xina, on es va iniciar la pandèmia, i a Itàlia, el país europeu amb més casos registrats, els CPAP ja s’utilitzen en el tractament del coronavirus.

En concret, a la Llombardia, la regió italiana més afectada, aproximadament el 50% dels malalts que van ser tractats amb equips de CPAP no van haver de recórrer a la ventilació mecànica, que s’aplica en les unitats de cures intensives i que és molt més invasiva ja que el pacient ha de ser sedat. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions