producció local

Un respirador 'made in Catalonia' començarà a produir-se aquest dilluns

El CZFB i Leitat, juntament amb tres grans empreses, inicien la fabricació d'un equip produït en 3D

El dispositiu podrà arribar a les ucis dels hospitals espanyols a finals de la pròxima setmana

zentauroepp52887069 eco200322182105

zentauroepp52887069 eco200322182105

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Un respirador de campanya ’made in Catalonia’ començarà a produir-se aquest dilluns amb l’objectiu que a finals d’aquesta setmana pugui subministrar-se als hospitals per suplir la falta d’equips de respiració per l’ús intensiu de les ucis a causa de l’elevat nombre d’infectats pel coronavirus Covid-19. El projecte ha sigut impulsat pel Consorci de la Zona Franca (CZFB) i el centre tecnològic Leitat, i en la seva producció participen les empreses HPNavantia i Airbus a partir de la tecnologia d’impressió 3D. Ha comptat amb el recolzament del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Es tracta del primer respirador de campanya industrialitzable preparat per donar recolzament als hospitals i ucis. Tant el Ministeri de Sanitat com presidència del Govern estan al corrent d’aquesta iniciativa, destaquen els promotors.

L’equip ha sigut testat ja a l’Hospital Clínic de Barcelona i el Parc Taulí de Sabadell amb un pulmó artificial i les proves han «resultat positives». Després del resultat de les proves s’ha decidit començar la producció per a la qual s’han sumat al projecte Navantia i Airbus, que al principi no formaven part de la iniciativa anunciada pel CZFB divendres passat.  La gran diferència d’aquest projectes amb altres de similars que es duen a terme és que es podrà realitzar una producció a gran escala. Es tracta d’un projecte de col·laboració poblicoprivada. «Aquesta és una de les seves virtuts», ha comentat el delegat de l’Estat en el CZFB, Pere Navarro. «I podran sumar-s’hi altres iniciatives individuals que s’han posat en marxa», ha afegit.

Leitat ha dissenyat un respirador de campanya fabricat en 3D que permet posar a disposició del sistema sanitari aquest element essencial. «Esperem que la seva arribada als hospitals coincidirà amb el moment més virulent de l’epidèmia», ha explicat Navarro. Gràcies a la tecnologia 3D i les capacitats existents en l’aliança tant en disseny i tecnologia com en fabricació de prototips, s’ha pogut desenvolupar i provar la funcionalitat d’aquest primer model. Es podrà arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats diàries la pròxima setmana, tot i que els promotors esperen superar aquestes xifres, una vegada es concretin les empreses que podran dur a terme l’acoblament de les peces produïdes en les impressores 3D dels grups industrials que hi participen.

Producció immediata

El respirador es denomina ’Leitat 1’, i se n’ha simplificat al màxim el disseny i components per desenvolupar un dispositiu d’utilitat i de menor complexitat per a la seva producció i acoblament.  El disseny ha sigut realitzat per l’enginyer de Leitat Magí Galindo i validat mèdicament pel doctor Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica. La seva producció s’ha iniciat immediatament, i s’ajustaran els requeriments que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal del Medicament per al model millorat (Leitat2) sobre el qual ja s’està treballant. 

Per a la producció es disposarà de les infraestructures del CZFB, i els equips de producció d’HP i Seat, així com el recolzament de la 3DIncubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). Es compta addicionalment amb les empreses Airbus i Navantia que s’han unit a l’aliança, que també es recolzarà en la capacitat de producció d’usuaris i comunitats de ‘makers’, amb l’objectiu d’aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies.

Diferents iniciatives

La ràpida expansió del virus Covid-19 ha generant un estat de tensió inusitat en farmàcies, centres de salut i hospitals, a causa de l’escassetat de màscares i equips de protecció i respiració sanitaris. Davant d’aquesta situació són moltes les iniciatives particulars que han sorgit des del món de la impressió 3D i altres disciplines amb idees i dissenys que puguin cobrir algunes d’aquestes necessitats. Un grup de joves enginyers de Barcelona ha impulsat una iniciativa per donar resposta a una eventual falta de respiradors d’emergència als hospitals de tot el món amb el disseny d’un equip denominat Oxigen.

Notícies relacionades

El centre tecnològic publicoprivat Leitat, fundat el 1906, gestiona tecnologies per crear i transferir valor social, mediambiental, econòmic i industrial sostenible a les empreses i entitats, a través de la investigació i els processos tecnològics. Col·labora amb més de 45 països en el desenvolupament de més de 215 projectes relacionats amb la biotecnologia, salut, materials avançats, química industrial, energies renovables i nous processos de producció. 

Autoritats europees

Aquesta iniciativa industrial conjunta també s’ha fet extensiva a la Unió Europea, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i la Generalitat de Catalunya. Responsables del CZFB han contactat amb les autoritats europees per transmetre’ls el llistat d’equips, recursos i materials que disposen a fi de donar cobertura a qualsevol necessitat vinculada amb la impressió 3D: des de personal tècnic, dissenyadors, operadors i caps de producció; fins a equipament d’última tecnologia que inclou eines de ‘software’, equips d’impressió i postprocessat de peces impreses.

Temes:

Coronavirus