crisi del coronavirus

Més de 12.000 treballadors sanitaris, infectats per Covid-19 a Espanya

El Ministeri de Sanitat estudia el trasllat de pacients contagiats entre comunitats autònomes

zentauroepp52910175 coronavirus madrid200324181437

zentauroepp52910175 coronavirus madrid200324181437 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La directora adjunta del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha xifrat en 12.298 el nombre de treballadors sanitaris infectats pel Covid-19 a Espanya, cosa que representa el 14,4% del total de contagiats (85.195).

Sierra ha explicat que la majoria, entre un 85% i un 90%, s’estan «recuperant a casa seva amb atenció domiciliària» i que «en general, tenen una avaluació bona».

No obstant, ha admès que es tracta d’una xifra elevada i ha donat les gràcies al col·lectiu mèdic pel seu exemple de «dedicació i compromís». L’última dada oficial sobre professionals contagiats, facilitada divendres passat, ascendia a 9.444.

A més, Sierra ha apuntat que la capacitat de les unitats de cures intensives (ucis) a Madrid i Catalunya es troba «al límit o a punt d’arribar-hi», una situació que també pateixen les comunitats «amb més casos».

Relleu de Simón

En substitució de Fernando Simón pel seu positiu per coronavirus, Sierra ha assegurat en roda de premsa, després de la reunió del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus, que la pressió sobre les ucis és la principal preocupació de les autoritats sanitàries en aquest moment.

Quant als metges contagiats, Sierra ha donat les gràcies als professionals de la primera línia contra el virus, que «estan donant un exemple de dedicació i compromís». Segons les xifres aportades per Fernando Simón aquest dissabte, el 8,8% dels professionals infectats requereixen hospitalització, un percentatge «molt inferior» al de la resta de pacients, que se situen per sobre del 40%.

L’expert va apuntar que la situació de col·lapse sanitari es podria alleujar si més professionals sanitaris no haguessin de deixar la seva activitat laboral per contagi. «Tenim un nombre molt important de sanitaris afectats, comparat amb altres països», va admetre Simón, tot i que va assegurar una vegada més que la seva taxa d’ingrés hospitalari és molt més baixa, per la qual cosa considera que els casos són més lleus.

Trasllat de pacients

Notícies relacionades

El Ministeri de Sanitat estudia el trasllat de pacients amb coronavirus entre comunitats autònomes, i per a això hi està en contacte per saber les necessitats que tenen i articular tot el que faci falta. Així ho ha assegurat Sierra, que ha assenyalat que el que s’està produint aquests últims dies és un trasllat de material sanitari de les comunitats menys afectades a les que ho estan més. 

Es tracta sobretot de respiradors que tenen les comunitats amb menys pacients a les unitats de cures intensives cap a les que tenen més càrrega en aquest sentit. I una de les coses que s’està valorant, ha dit Sierra, és «el possible trasllat de pacients» entre territoris: «Per això estem totalment en contacte, per anar veient les necessitats i el que faci falta, si està a les nostres mans, intentarem articular-ho, sens dubte», ha subratllat.