Els EUA inicien proves en éssers humans per a una vacuna contra el coronavirus

Els experts administren dosis als primers dels 45 voluntaris, tots ells, adults sans d'entre 18 i 55 anys, que formaran part d'aquest experiment al llarg de sis setmanes

vacuna

vacuna / Ted S. Warren (AP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els Estats Units han iniciat aquest dilluns les proves en éssers humans per a una vacuna que protegeixi del coronavirus, segons han informat els Instituts Nacionals de Salut (NIH, en anglès) en un comunicat.

«La fase 1 de la prova clínica per avaluar una vacuna en investigació dissenyada davant la malaltia del coronavirus 2019 ha començat a l’Institut d’Investigació Sanitària Kaiser Permanente Washington, a Seattle (EUA)», han assegurat els Instituts Nacionals de Salut, que financen aquest projecte a través d’un dels seus centres, l’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses (NIAID).

Els experts han administrat aquest dilluns la vacuna al primer dels 45 voluntaris, tots ells, adults sans d’entre 18 i 55 anys, que formaran part d’aquest experiment al llarg de sis setmanes.

Proves a Catalunya

A Catalunya també ha iniciat des d’aquest mateix dilluns un assaig clínic amb medicaments ja existents per tractar la sida destinat a tallar les cadenes de transmissió del coronavirus. L’objectiu no és la cura, sinó parar el contagi, ja que es tracta d’un virus molt transmissible: cada persona infectada n’encomana, al seu torn, una mitjana tres (això és, entre el 5% i el 15% dels seus contactes).

«L’objectiu del nostre estudi és parar aquestes cadenes de transmissió. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant 14 dies; busquem disminuir aquest temps», ha explicat aquest dilluns l’investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Badalona) Oriol Mitjà a través d’una roda de premsa telemàtica.

En l’estudi que es realitza als EUA s’estan avaluant les diferents dosis d’aquesta vacuna experimental per a la seguretat i la seva capacitat d’induir una resposta immune als voluntaris.

El director del NIAID, Anthony Fauci, ha explicat en el nota que «trobar una vacuna segura i efectiva per prevenir la infecció per SARS-CoV-2 és una prioritat urgent de salut pública».

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Actualment no existeix cap vacuna aprovada per les autoritats sanitàries per prevenir el contagi.

RNA-1273 ordena a les cèl·lules del cos que expressin una proteïna viral que s’espera que provoqui una forta resposta immune.

Notícies relacionades

D’acord al NIAID, la vacuna experimental ha tingut resultats prometedors en models animals i aquesta és la primera vegada que prova en humans.

Els científics han sigut capaços de desenvolupar-la gràcies a estudis previs sobre els coronavirus que van ocasionar les epidèmies de SARS i MERS en el passat.