CRISI SANITÀRIA

Catalunya tancarà els centres educatius des d'aquest divendres pel coronavirus

Catalunya es queda des d'avui sense classes i les autoritats demanen a la població "baixar el ritme"

El Govern clausura escoles bressol, escoles, instituts i universitats durant almenys 15 dies

zentauroepp52752781 manita200312132223

zentauroepp52752781 manita200312132223 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

El Departament d’Educació ha ordenat el tancament de tots els centres educatius de Catalunya a partir d’aquest mateix divendres, 13 de març, com a mesura de contenció davant de la pandèmia de coronavirus, segons han avançat fonts del departament a EL PERIÓDICO. La suspensió de l’activitat escolar és, inicialment, per a almenys els següents 15 dies des de demà (inclòs el divendres 27). En un primer moment, la mesura havia de començar dilluns que ve, però, finalment, s’ha avançat atesa la situació. Això suposa la clausura d'escoles bressol, escoles, instituts i també universitats tant de la xarxa pública com de la concertada, privada o de qualsevol altra titularitat i, per tant, deixar uns 1.800.000 alumnes sense classe, així com 100.000 professors.

La conselleria que dirigeix Josep Bargalló ha ultimat l’ordre, que ha sigut executada i anunciada pel president Quim Torra aquest dijous. El president català ha comparegut a les 13.30 hores i ha informat que s’ha adoptat aquesta mesura després d’elevar la fase d’emergència del pla Procicat al nivell 1. «Hem d’abaixar el ritme per contenir la pandèmia», ha dit Torra, que ha demanat la col·laboració, solidaritat i comprensió de la ciutadania.  

D’aquesta manera, es decretarà el tancament a Catalunya de llars d’infants, escoles, instituts, així com de les escoles superiors de música, les d’idiomes i les d’adults, i les universitats, que no depenen d’Educació, sinó d’Empresa i Coneixement. D’altra banda, algunes de les universitats han suspès les classes presencials però continuaran de manera virtual. És el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha cancel·lat l’activitat lectiva presencial de manera indefinida.

 Aquest matí la consellera Àngels Chacón ha explicat que a Catalunya hi ha cinc universitaris amb coronavirus, però que es van detectar fa 10 dies en diferents centres, com la Universitat de Girona, l’Autònoma de Barcelona i la Politècnica de Catalunya. Des d’aleshores, ha afirmat, no se n’han conegut més casos.

Notícies relacionades

La mesura també afectarà la preinscripció escolar, que havia de començar el 23 de març. El Departament d’Educació treballa ara per veure com reorganitza en el calendari aquests tràmits de matriculacions de nous alumnes. 

17.000 alumnes sense classe a Igualada

El tancament de centres educatius per la pandèmia del coronavirus ja s’ha dut a terme en ciutats com ara Madrid Vitòria. A Catalunya des d’aquest dijous ja hi ha uns 17.000 alumnes sense classe a Igualada després d’haver-se detectat diversos contagis de Covid-19 en alguns centres. A la comarca de l’Anoia es van clausurar les aules després d’un brot en l’entorn de l’hospital d’Igualada. També s’han tancat escoles al Prat de Llobregat, Sabadell i Badalona.