LA MALALTIA, A LA MONCLOA

Montero, Darias i Abascal, positiu en coronavirus; Iglesias, en quarantena

Tots el Govern se sotmeten a la prova diagnòstica després del primer cas de la titular d'Igualtat

El líder de Vox confirma el seu contagi a través de Twitter i assegura que continuarà «treballant des de casa»

montero-iglesias-virus / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

El coronavirus  ha entrat aquest dijous de ple al Consell de Ministres. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va donar positiu en les proves del Covid-19, i la seva parella, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, es troba en quarantena. Davant de la possibilitat que la malaltia es propagui a la Moncloa, tots els membres del Govern es van sotmetre a proves diagnòstiques per determinar si hi ha més persones infectades. Els resultats s’han conegut a primera hora de la nit, i han aclarit, de moment, la possibilitat d’un contagi massiu: només la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha donat positiu.

Després de conèixer-se aquests dos casos, el líder de Vox Santiago Abascal també ha confirmat que ha donat positiu en coronavirus a través del seu compte de Twitter:

El dirigent, que es va fer les proves en un laboratori privat «després de conèixer el positiu de Javier Ortega», assegura que es troba «raonablement bé» i que seguirà «treballant des de casa».

A més, després de saber-se aquest dimecres el cas positiu de la síndica de Vox a Les Corts Ana Vega, un altre diputat del mateix partit al Parlament valencià Miguel Pascual ha anunciat el seu contagi al seu compte de Twitter, informa Nacho Herrera.

Els despatxos del grup han aparegut precintats al Parlament valencià i cap dels deu diputats ha estat al ple extraordinari.

Videoconferències

La situació, nova per complet, va obligar a canviar radicalment el funcionament de l’Executiu, començant pel president, Pedro Sánchez. 

Al Consell de Ministres convocat per aprovar el paquet de mesures econòmiques contra les conseqüències de la pandèmia només van acudir els membres del Govern imprescindibles per tirar endavant la iniciativa. En van faltar vuit.  A més de Montero i Iglesias, tampoc hi van acudir el titular d’Universitats, Manuel Castells; el de Consum, Alberto Garzón; la d’Educació, Isabel Celaá; el de Ciència, Pedro Duque; el de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i el de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Després, Sánchez va comparèixer en roda de premsa, però en un format insòlit: sense presència dels mitjans de comunicació, que van poder preguntar de forma telemàtica. El mateix esquema va seguir després el líder del PP, Pablo Casado, des de la seu del partit. 

A partir d’ara, les cites per videconferència seran la tònica habitual dins del Govern. A les cinc de la tarda, Sánchez va conversar amb empresaris i sindicats a través d’una pantalla, i farà el mateix el pròxim dissabte, durant la conferència telemàtica de presidents, que reunirà el cap de l’Executiu amb els mandataris autonòmics per coordinar la resposta a la crisi sanitària. El president, Quim Torra, participarà en aquesta convocatòria, trencant la seva doctrina d’evitar els fòrums multilaterals amb altres comunitats. Encara cal veure com es durà a terme la trobada, dilluns que ve, entre el cap de l’Executiu i els líders de la resta de partits, que la Moncloa pretenia que fos presencial. 

El Congrés, suspès

La capacitat del coronavirus per alterar els codis polítics no s’ha quedat aquí. El Govern també s’ha vist obligat a cancel·lar a la carrera la compareixença al Congrés dels Diputats del titular de Sanitat, Salvador Illa,  prevista per al migdia, perquè el ministre, com la resta de membres del Govern, ha hagut de fer-se les proves de la malaltia. 

Hi ha hagut més canvis a la Cambra baixa. La seva presidenta, Meritxell Batet, ha anunciat que la suspensió de l’activitat parlamentària es prolongarà almenys durant 15 dies més. Amb només una excepció: el 24 de març hi haurà un ple per convalidar els dos reials decrets que contenen el «pla de xoc» de la Moncloa contra el coronavirus, però només hi assistiran els portaveus dels grups parlamentaris intervinguin en la sessió. La resta de diputats podrà absentar-se i votar a distància.   

Felip i Letizia

Notícies relacionades

La Moncloa ha fet públic el contagi de Montero a través d’un comunicat. Segons fonts governamentals, la ministra «es troba en bon estat». La responsable d’Igualtat va participar diumenge  en la manifestació del 8-M a Madrid i dimarts, va assistir a la reunió del Consell de Ministres. Poc abans, divendres de la setmana passada, Montero va acudir a un acte al costat de la reina Letizia, una trobada que va motivar que tant ella com Felip VI es practiquessin també les proves del coronavirus. Els seus resultats es desconeixen de moment. 

Montero va indicar a les xarxes socials que va notar símptomes aquest dimecres. Malgrat tot, explica, es troba bé i es quedarà a casa seva. Iglesias, per precaució, estarà en quarantena. Segons va informar, els seus tres fills i ells estan bé, a casa, i determinats a seguir els consells d’una sanitat pública que han felicitat per la seva tasca.