MESURES DEL GOVERN

El Govern obre una línia de préstecs de 1.000 milions per a empreses pel coronavirus

Recomana el teletreball, retarda la taxa turística i estableix la gratuïtat del 061

Torra participarà dissabte en la conferència de presidents amb una actitud «solidària i exigent»

govern / periodico

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern de Catalunya ha anunciat una sèrie de mesures econòmiques per ajudar l’activitat econòmica afectada per la crisi del coronavirus. Entre les mesures, una línia de préstecs de 1.000 milions d’euros a través de l’Institut Català de Finances  (ICF), així com l’ajornament de la taxa turística, el foment del teletreball i la gratuïtat del 061. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reclamat flexibilitzar la regla del dèficit i ha advertit que la pitjor mesura serien les «polítiques d’austeritat». El Govern farà pròximament les seves reunions per teletreball, segons ha avançat el president Quim Torra, que ha rebutjat obertament la proposta de Foment de flexibilitzar les condicions d’acomiadament

Torra ha anunciat que participarà en la conferència de presidents autonòmics d’aquest dissabte, a diferència del que havia decidit fins ara per motius polítics. «Aquest dissabte participaré en la conferència de presidents deixant aparcada temporalment la decisió de no assistir-hi; amb una actitud solidària i exigent com no s’entendria que no adoptés». Torra ha fet una crida a «treure el millor de cadascun de nosaltres. No hi ha colors polítics, disputes personals ni legítims interessos electorals». Torra no ha descartat prendre mesures més dràstiques.

El Govern obre una línia de préstecs de 1.000 milions d’euros a través de l’aval de l’Institut Català de Finances i Avalis –empresa d’avals del grup ICF–, i assumeix el 75% del risc creditici per ajudar, segons els càlculs de la Generalitat, unes 4.000 petites i mitjanes empreses. Ajuda que serà compatible amb les d’altres administracions o entitats.

Mesures fiscals

L’Executiu català també ha acordat mesures fiscals perquè les empreses puguin pagar nòmines i mantenir llocs de treball, i ha aprovat una moratòria fins al setembre de l’impost sobre les estades en establiments turístics. La taxa turística d’abril es trasllada al setembre.

Respecte al fons de contigència, previst per a causes extraordinàries, es flexibilitzen les seves condicions per a les necessitats de conselleries com ara Salut. I finalment el telèfon 061 de Salut Respon passa a ser gratuït després de les crítiques rebudes aquests dies pel cobrament del servei. «Les tarifes pagades fins ara no les cobra la Generalitat, sinó les operadores», ha apuntat el vicepresident Aragonès.

Redistribució d’horaris

En l’àmbit de Treball, el conseller Chakir el Homrani, ha enumerat mesures com ara el foment del teletreball, ajustaments productius de manera acordada entre patronals i sindicats, les bosses horàries en el sector industrial, l’adaptació del calendari laboral i l’adaptació d’accions formatives, així com la redistribució de la jornada laboral i sistemes de permisos. «Des del Treball instem de manera ràpida a generar el permís que permeti la conciliació entre l’atenció a menors i persones dependents que per la pandèmia hagin de canviar la seva activitat diària», ha apuntat El Homrani. «Activem la comissió de coordinació permanent del Consell de Relacions Laborals», ha anunciat també el conseller per anar acordant les accions a emprendre.

En les empreses que no regulin per conveni el teletreball, el Govern assessorarà l’empresa i els treballadors per arribar a un acord. «Es tracta d’incentivar el teletreball, el treball a distància, la flexibilitat i la necessitat d’un permís específic per abordar situacions de conciliació», ha apuntat.

Rebuig a Foment

Torra ha mostrat el seu rebuig de la petició de la patronal Foment de flexibilitzar les condicions d’acomiadament. «No la compartim», ha afirmat, i a continuació el conseller El Homrani ha reclamat que «no hi hagi cap tipus de mesura que acabi tenint una repercussió en els treballadors del país a llarg termini i que sigui traumàtica». «Tenim molts instruments per evitar aquestes situacions», ha afegit.

La internacionalització i el turisme

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha instat les empreses amb problemes de subministrament de proveïdors, que es dirigeixin a Acció, del Govern, per buscar proveïdors alternatius.

Chacón ha constatat la caiguda de reserves turístiques i ha explicat que s’estan monitorant dades per focalitzar les accions de promoció d’activitat turística en els mercats on es pugui recuperar ràpidament l’arribada de turistes. «Accions microsegmentades mitjançant sistemes d’intel·ligència artificial», ha descrit la titular d’Empresa.

Notícies relacionades

Chacón ha recordat que hi ha més de 32.000 establiments comercials i ha llançat un missatge de tranquil·litat respecte a les grans superfícies. «El comerç a l’engròs, la distribució, estan garantits», ha afirmat, si bé ha admès un increment del 15% al 30% de l’activitat als supermercats. «Estem coberts, que no hi hagi pànic», ha insistit.

Reunió bilateral i relleu de Bosch

D’altra banda, Torra ha afirmat que «ben aviat» s’anunciarà el nou conseller o consellera d’Exteriors en substitució d’Alfred Bosch. Torra ha afegit que no té cap resposta del Govern central respecte a la proposta de fer la pròxima reunió de la taula de diàleg mitjançant videoconferència.