El coronavirus provoca el tancament dels primers hotels de Mallorca

La suspensió de viatges de l'Imserso obliga a aturar temporalment l'activitat

hotel-mallorca

hotel-mallorca

2
Es llegeix en minuts
F. Guijarro

La recomanació del ministre de Sanitat, Salvador Illa, d’evitar els viatges innecessaris a causa del coronavirus suposa l’«estocada final» per al turisme nacional de les pròximes setmanes, segons lamenten representants del sector. Per començar, s’assenyala que ja s’han cancel·lat entre el 15% i el 20% dels viatges planificats a curt termini per part de la clientela balear, i s’espera que aquest percentatge es dispari abans de la Setmana Santapublica el ‘Diario de Mallorca’.

Però, a més, la decisió del Govern de suspendre els viatges de l’Imserso comportarà que alguns dels hotels que atenien la gent gran aquesta temporada es vegin obligats a tancar les portes temporalment, especialment a la zona de Magaluf, segons s’ha confirmat des d’alguns d’aquests establiments.

Perquè el primer impacte sobre el sector turístic balear serà precisament que alguns establiments de Calvià, que havien obert les portes a finals de gener amb la intenció de mantenir-les obertes fins a finals d’octubre o principis de novembre, i que en aquesta època tenen una clientela fonamentalment de l’Imserso, es veuran obligats a tancar les portes un cop marxin els que tenen allotjats ara fins que es reactivi la demanda per Setmana Santa. I això també suposa prescindir temporalment de la plantilla que ja s’havia incorporat.

Tornar a tancar

L’hotel Samos, de Magaluf, és un exemple d’això. En aquests moments allotja uns 650 turistes de l’Imserso, amb un ple gairebé total, i ja compta amb uns 120 empleats en actiu. Els seus responsables no tenen dubtes: ara han de tornar a tancar. Tot i que afegeixen que entre estar tancats o haver d’acollir turistes aïllats, en el cas que es detectés algun cas de coronavirus, prefereixen l’opció de tancar, tot i que sigui per no posar en risc els seus empleats.

Sobre aquest tema convé recordar que molts establiments de Magaluf durant aquesta època sustenten la seva activitat bàsicament amb aquesta clientela de persones grans, a diferència del que passa a Platja de Palma, on també hi ha viatges de l’Imserso però on els seus visitants són més variats, amb grups de cicloturistes i alemanys.

Però les ombres de les cancel·lacions de viatges previstos per a les pròximes setmanes, sobretot els de grup, com en el cas dels viatges d’estudis, els sobrevolen tots.

Cancel·lacions i ajornaments generalitzats

Notícies relacionades

La patronal d’agències de viatges de les illes (AVIBA) pronostica que les cancel·lacions i els ajornaments de viatges seran generalitzats, tant pel que fa als illencs que surten a fora com dels espanyols que pretenen desplaçar-se a l’arxipèlag.

En principi s’espera que aquest impacte sigui especialment dur entre la clientela nacional, molt més pendent de les recomanacions del Govern espanyol que els alemanys o els britànics; per això es considera que les recomanacions de Salvador Illa de no viatjar si no és imprescindible suposen l’«estocada final» en la suspensió i l’ajornament de viatges que ja havia assolit nivells molt importants.