Sanitat recomana a la gent gran quedar-se a casa i a tothom evitar els viatges

El Ministeri aconsella les empreses de les zones més afectades el teletreball, la flexibilitat horària, els torns esglaonats i la videoconferència

zentauroepp52707841 salvador illa200309204922

zentauroepp52707841 salvador illa200309204922 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat ha recomanat, després que el nombre d’afectats pel coronavirus s’hagi disparat fins a més de 1.200 afectats, fomentar la «cura domiciliària», a casa, de la gent gran i que no es viatgi si no és «necessari». Així mateix, s’ha fet una recomanació expressa a totes les persones grans que pateixin malalties cròniques o estats d’immunodepressió congènita o adquirida que «limitin les sortides de casa o la residència». Aquestes recomanacions es refereixen al conjunt del territori espanyol i no només a les regions amb més afectats.

A més, s’ha estès la recomanació que totes les persones que presentin símptomes respiratoris i/o febre es quedin a casa i truquin per telèfon als serveis d’assistència sanitària, perquè aquests procedeixin a fer-los la prova per determinar si pateixen la nova malaltia. Fins ara aquesta indicació era per a les persones que havien estat a les zones de risc o havien tingut contacte amb algun infectat. El que es busca és que no vagin als centres de salut i els hospitals i puguin contagiar altra gent.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat aquestes recomanacions en una roda de premsa després del Consell Interterritorial que ha acordat adoptar mesures de «contenció reforçada» a la Comunitat de Madrid, la ciutat de Vitòria i la localitat de Labastida, a La Rioja. En aquests llocs, en les últimes 24 hores s’ha produït un «increment significatiu» de casos que han obligat a passar de l’escenari de contenció, el de contenció «reforçada», amb mesures «addicionals».

Tancament de les escoles

Aquestes mesures afecten especialment l’àmbit educatiu, en què se suspenen totes les classes durant 15 dies, així com totes les activitats complementàries educatives.

Finalment, en l’àmbit laboral, en aquestes zones el Ministeri de Sanitat recomana a les empreses que facilitin el teletreball sempre que sigui possible, que revisin els plans de continuïtat laboral davant les emergències, que flexibilitzin els horaris i plantegin torns escalonats per reduir les concentracions de treballadors i que s’afavoreixin les reunions per videoconferència.

Mesures que «no agraden»

Notícies relacionades

Illa ha explicat que entén que les restriccions en l’àmbit educatiu «no agraden» a gaires famílies, perquè «alteren» la seva vida diària, però segons ha remarcat és una «mesura eficaç per evitar la transmissió i el contagi», en línia amb les decisions que han adoptat en l’entorn europeu, on també s’han suspès les classes a centenars d’escoles, i en «base als criteris dels experts». 

Dimarts el Govern estudiarà l’adopció de noves mesures. Entre aquestes, l’Executiu estudia mesures per ajudar les famílies que no es poden ocupar dels nens perquè han d’anar a treballar.