CONSELL DE MINISTRES

El Govern demana comprensió davant de mesures «incòmodes» i no caure en l'«alarmisme»

L'Executiu insisteix que les iniciatives aprovades contra el coronavirus obeeixen únicament a criteris de salut pública

undefined52718218 madrid  10 03 20   rueda de prensa posterior al consejo de m200310153456

undefined52718218 madrid 10 03 20 rueda de prensa posterior al consejo de m200310153456 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’increment de casos registrat diumenge passat ha provocat la resposta del Govern en vista de la crisi del coronavirus, que ara passa a una nova fase. Els vols directes des d’Itàlia i els actes tancats davant de més de 1.000 persones a zones de risc han sigut cancel·lats durant 15 dies. Els viatges de l’Imserso, suspesos durant un mes. I a llocs com la Comunitat de Madrid, La Rioja i Vitòria no hi haurà classes durant almenys dues setmanes.

A partir d’aquí, l’Executiu evita anticipar res sobre noves mesures, que podrien afectar convocatòries com les Falles a València, la Setmana Santa a Andalusia o les eleccions gallegues i basques del 5 d’abril. El missatge del Govern consisteix a demanar a la població que no caigui en l’«alarmisme» i a demanar comprensió de cara a mesures que poden resultar «incòmodes», en referència, sobretot, a la cancel·lació de l’activitat lectiva a diverses zones d’Espanya on el virus està més estès. Tant la ministra d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han insistit que totes les mesures que es prenguin tindran com a únic objectiu la «salut pública».

«Les mesures són necessàries, tot i que comprenem que poden causar alguna incomoditat en els ciutadans. Totes les mesures tenen una explicació científica que les avala. La seva única finalitat és protegir la població», ha dit Montero. «No hi ha cap altre condicionant més que la salut pública. I es fa conforme a criteris científics», ha afirmat Illa.

Mesures econòmiques

Després d’un primer moment en què les explicacions sobre aquesta crisi (les últimes dades parlen de 1.622 casos positius i 35 morts a Espanya) estaven bàsicament en mans dels tècnics, el Govern ha decidit donar més la cara. Aquest dimarts, Pedro Sánchez compareixerà després de la reunió extraordinària, i per videoconferència, del Consell Europeu, una cita en què l’Executiu espera, entre altres coses, que la resta de països europeus també se sumin a la prohibició dels vols des d’Itàlia. Dijous, Sánchez es reunirà amb els agents socials i després, en un nou Consell de Ministres, la Moncloa aprovarà un paquet de mesures econòmiques.

Entre aquestes, facilitar la conciliació laboral i familiar a través del teletreball en llocs amb més presència del virus, així com un pla de recolzament específic per al sector turístic. Aquestes iniciatives s’uniran a les ja aprovades aquest dimarts pel Consell de Ministres, que inclouen pagar des del primer dia una baixa del 75% als afectats o a qui es trobi en quarantena.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’oposició, que fins ara havia donat una treva en aquest tema, ha passat a l’atac per la gestió d’aquesta crisi. Tant el PP com Vox acusen la Moncloa d’inacció en vista del virus. El Govern no vol entrar frontalment en aquesta batalla. «No es pot utilitzar aquesta qüestió per interessos partidistes –ha dit Montero–. Espero que el conjunt de les forces polítiques sàpiga que de tots nosaltres s’espera compromís, unitat i transparència. Els ciutadans no entendrien que alguna força política utilitzés aquesta situació per esgarrapar un grapat de vots».

Però això no significa que l’Executiu no vulgui reforçar els seus missatges polítics en aquesta conjuntura. Fonts de la Moncloa expliquen, en aquest sentit, que el Govern insistirà més en els pròxims dies en la necessitat de comptar com més aviat millor amb uns Pressupostos en vigor.