crisi saNITARIA internacional
La UE espera un repunt dels contagis en les pròximes setmanes
El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties diu que la tendència és a un «ràpid increment» en els pròxims dies i setmanes
La Comissió Europea eleva a 47,5 milions el finançament per a projectes d'investigació de vacunes i tractaments contra el coronavirus

zentauroepp52656361 barcelona 06 03 2020 chinos haciendo cola delante de una pa200306185625
La Unió Europea espera un repunt dels casos de coronavirus, amb un «increment ràpid» en els pròxims dies i setmanes al continent europeu, tot i que els experts insisteixen que «no és moment d’entrar en pànic», sinó de respondre «amb racionalitat i coherència» i adoptar decisions basades en evidències científiques i en les recomanacions epidemiològiques de l’Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). És el missatge que ha sortit aquest divendres del consell de ministres de sanitat extraordinari celebrat a Brussel·les per fer balanç d’una situació que empitjora dia a dia.
Segons ha explicat la directora de l’ECDC, Andrea Ammon, als ministres de Sanitat dels Vint-i-set són ja 5.544 els casos positius confirmats en els 26 països de l’Espai Econòmic Europeu més el Regne Unit i 159 el nombre de persones mortes a causa del virus, 148 d’aquestes a Itàlia que continua sent el principal focus de contagi i de preocupació a la UE. «En comparació amb l’última vegada que vam parlar suposa una multiplicació per 100. Esperem que aquesta tendència augmenti ràpidament en els pròxims dies i setmanes», ha admès Ammon que ha recordat també que el nivell de risc és de «moderat a alt».
L’ECDC, que treballa en cinc possibles escenaris, ha explicat que «és essencial» que els països intentin controlar la transmissió de la malaltia en una fase com més primerenca millor i que hi ha tres àrees que han de prioritzar: assegurar una vigilància epidemiològica adequada, una bona preparació mèdica i que el públic en general sigui conscient que el brot del covid-19 pot tenir un impacte important. «La comunicació és un element crític perquè tots entenguem millor la naturalesa del brot i donar una millor resposta», ha recordat el director regional per a Europa de l’OMS, Hans Kluge. A la reunió ha assistit el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, que també ha advocat per no caure en l’«alarmisme» però prendre’s seriosament un brot que està «en fase de contenció a Espanya» i que «no s’ha de subestimar», ha indicat durant el debat amb els seus col·legues.
Control d’equips de protecció
Durant la reunió, Brussel·les ha fet balanç també sobre un element que ha disparat les alarmes: el proveïment d’equips de protecció mèdics i medecines. Brussel·les ha recordat que la setmana passada va posar en marxa una licitació pública conjunta en què participen 20 Estats membres i que tindrà les primeres ofertes dilluns. «Necessitem assegurar-nos que tothom està ben equipat. És extremament perillosos si metges, infermeres i personal sanitaris no estan ben equipats», ha dit la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides.
De moment, no s’han detectat carències però segons el comissari de mercat interior, Thierry Breton, «la demanda ha augmentat exponencialment», en particular de mascaretes de protecció, però també de camises quirúrgiques, guants i altres elements de protecció. Quant als medicaments, tampoc existeixen indicacions que apuntin que el subministrament «s’hagi vist afectat» però es mantindran vigilants el mateix que quant a les possibles vacunes i tractaments. «És difícil predir però els primers assajos clínics no començaran abans del mes d’abril, cosa que significa que una vacuna tardarà encara uns mesos a arribar», ha indicat el director de l’agència europea del medicament, Guido Rasi.
Espanya, líder d’un projecte d’investigació
Notícies relacionadesLa Comissió Europea ha anunciat que multiplica el finançament per a investigació al sumar un paquet addicional de 37,5 milions als 10 milions ja aprovats. En total, 47,5 milions per finançar 17 projectes que tindran per objectiu recolzar el desenvolupament de noves vacunes, proves de diagnòstic ràpid i nous tractaments. Dels 17 nous projectes, un estarà liderat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). Es tracta del projecte CONVAT, juntament amb França i Itàlia, per a la posada en marxa d’una plataforma de diagnòstic ràpid i monitoratge del coronavirus a nivell global i en què també participa la Universitat de Barcelona.
A més de l’ICN2, set centres espanyols més –la Universitat de Barcelona, el Centre Nacional de Supercomputació, l’Institut de Salut Carles III, l’Institut de Salut Pública i Laboral de Navarra, el Consell Superior d’Investigacions CIentífiques, l’Institut d’Investigació Biomèdica i BCN Peptide– participaran en els projectes finançats per la UE. Tots rebran 2,4 milions d’euros.
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys
- Futbol El polèmic raper Travis Scott estamparà el seu logo a la samarreta del Barça