Treballadors de centres de menors esclaten en una protesta davant de la DGAiA

Prop de 500 persones tallen l'avinguda del Paral·lel exigint més fons per a la infància vulnerable

La conselleria confirma que aquest any preveu destinar el sector 60 milions menys que l'any passat

protesta de trabajadores del 3er sector delante la dgaia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Prop de 500 persones, totes elles treballadores de centres de menors tutelats de la Generalitat, han participat aquest dimarts en una concentració davant la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAiA) i han tallat l’avinguda del Paral·lel durant diverses hores. El motiu de la protesta, convocada per la Plataforma Sector Social en Lluita, són les «precàries» condicions laborals dels empleats del sector, una cosa que els nous pressupostos de la Generalitat no preveuen millorar. 

«La DGAIA ens desempara» o «Ja n’hi ha prou de precarització», deien algunes de les pancartes que s’han vist en la protesta d’un sector que ja no pot més. «La feina que fem és una de les poques vies de protecció que els queden, a aquests joves», han exposat en un manifest els membres de la plataforma, que han criticat que estan «absolutament abandonats per la Generalitat». «Volem unes condicions laborals dignes que, sense cap dubte, ara mateix no tenim», han remarcat. 

Retards en els pagaments

Al llarg del 2019, la Generalitat va acumular importants retards en els pagaments als centres de menors que dirigeixen diferents entitats socials. Unes demores que es continuen produint. «Encara no hem pogut emetre les factures del mes de gener», han explicat algunes entitats prestadores d’aquests serveis presents a la protesta. I, com a conseqüència directa, alguns treballadors no han pogut arribar a final de mes. «Molts ens hem quedat en números vermells, no teníem diners per pagar la gasolina», han relatat membres de la plataforma que no s’han volgut identificar. 

En aquests moments, hi ha diferències de fins a 800 euros mensuals entre els sous dels treballadors dels centres tutelats de titularitat pública, que són prop del 10% del total, i els centres de gestió delegada, que malgrat ser centres públics els gestionen entitats privades amb uns salaris notablement inferiors.

«Demanem l’equiparació salarial, i que se’ns reconegui com un sector públic igual que els mestres», han reivindicat els treballadors d’aquests últims centres. En aquests moments la negociació per millorar el conveni col·lectiu d’acció social està estancada perquè els preus que paga la Generalitat a les entitats socials continuen congelats des de fa 10 anys. Per tant, les millores econòmiques són, de moment, inviables. De moment, els diners que la Generalitat aporta als centres de menors tutelats continuen sent els mateixos que el 2010. Però l’IPC ha pujat un 16%. «Hem perdut un 30% de poder adquisitiu», han clamat els treballadors.

Un moment de la manifestació / RICARD CUGAT

Més protestes

Els educadors agrupats en aquesta plataforma estan disposats a mantenir les espases aixecades. No són els únics. La Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) va anunciar aquest dilluns «un programa de mobilitzacions i accions de protesta» pel seu «desacord» amb els pressupostos. «El sector està en una situació límit tant per les persones ateses com els treballadors», van criticar. 

Una altra de les entitats que s’ha sumat a la protesta d’aquest dimarts és el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC). «El malestar és brutal, hi ha encàrrecs impossibles amb infradotació pressupostària i condicions laborals pèssimes», lamentava Lluís Vila, un dels membres de la junta del CEESC, present en la protesta. 

Notícies relacionades

A la una del migdia estava previst que la secretària d’Infància es reunís amb els promotors de la concentració. «Tenim voluntat de millora», han explicat fonts de la Generalitat, fent referència a diverses trobades previstes per a inciar «un procés de reflexió del sistema». No obstant, els nous comptes del Govern no reflecteixen aquesta situació. El 2019 es van invertir 369,4 milions d’euros a la DGAIA, mentre que aquest 2020 la despesa prevista és de 305,8. Una reducció del 17% en els fons.

Fonts de la conselleria desvien el malestar dels treballadors cap a les entitats. «Nosaltres no paguem als professionals», afirmen, i alenten a «denunciar» les entitats si no es compleixen les seves condicions. 

Temes:

DGAIA