ADVERTÈNCIA DEL CSN

Extraviats dos equips de baixa radioactivitat a Lleida

Els aparells acullen dues fonts radioactives que poden ser perilloses si es manipulen

zentauroepp52254359 soc200211203639

zentauroepp52254359 soc200211203639

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha sigut informat de l’extraviament a Lleida de dos equips de mesura de densitat i humitat del terreny que contenen dues fonts radioactives de baixa activitat i que pertanyen a l’empresa Inqua.

Aquests dos equips allotgen cada un dues fonts radioactives, una de cesi-173 i una altra d’americi-241/beril·li, de categoria quatre en una escala d’un a cinc establerta per l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica, en la qual el nivell cinc és el menys perillós.

La categoria quatre es denomina «Improbable que sigui perillosa per a les persones» perquè donada la seva radioactivitat «no comporta riscos mentre l’equip es mantingui íntegre i tancat, ja que les fonts radioactives es troben en el seu interior, protegides i encapsulades», ha informat el CSN.

Aquests equips sí que podrien presentar riscos «en cas d’obertura o destrucció de l’equip que deixin les fonts sense protecció», per la qual cosa el CSN ha advertit que si una persona localitza aquests equips «eviti la seva manipulació i avisi de forma immediata les autoritats, policia o servei d’urgències».

Anul·lada l’autorització

L’11 de setembre del 2019 el CSN va comunicar a la Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera de la Generalitat de l’anul·lació de l’autorització de funcionament a la instal·lació radioactiva d’Inqua a Lleida.

El 8 d’octubre aquesta Direcció General de la Generalitat va fer efectiva l’anul·lació, per la qual cosa l’11 de desembre es va dur a terme una inspecció a la seu d’Inqua per presenciar la confiscació i transferència a Enresa dels equips emmagatzemats a la instal·lació per a la seva gestió com a residus radioactius.

Notícies relacionades

Aquesta inspecció va detectar que dels deu equips que constaven emmagatzemats a les actes, només se’n trobaven vuit a l’interior del búnquer i després de dues inspeccions posteriors en diferents emplaçaments no es van localitzar els equips, per la qual cosa es van donar per perduts.

Aquests equips tenen forma de caixa de color taronja, amb una nansa metàl·lica a la part superior, una pantalla de vidre amb teclat numèric i un tub metàl·lic on s’allotja la font radioactiva. A més, disposa d’una llegenda on se senyalitza que el material és radioactiu.