setmana de temps advers

Un temporal històric

zentauroepp51850807 gloria 2200121120445

zentauroepp51850807 gloria 2200121120445 / Salvador Cargol

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temporal ‘Gloria’ ha fet història. Una història «extraordinària» i «sense precedents», segons ha certificat el Servei Meteorològic de Catalunya, que assegura que feia més de 80 anys que no hi havia pluges tan abundants i intenses a Catalunya. El temporal va causar 13 morts a Espanya i danys materials amb una reparació que serà milionària

Per buscar els precedents d’un període de pluges tan intenses a Catalunya cal remuntar-se fins al mes de desembre de 1932. Del dia 15 al 20 d’aquell mes es van superar els 400 litres per metre quadrat a les zones del Montseny i les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany i Ripollès. Aquesta vegada, el 2020, l’estació meteorològica que va recopilar més pluja va ser Lliurona (Alt Empordà), amb 516 litres d’aigua per metre quadrat. El segueixen l’estació de Puigsesolles (Vallès Oriental) i Viladrau (Osona) amb 430 i 426 litres per metre quadrats recopilats entre el diumenge 19 i el dijous 23 de gener. 

A més, diversos municipis de la Garrotxa van veure com les seves estacions meteorològiques registraven més de 300 litres per metre quadrat. És un terç del que sol ploure en tot un any en aquesta zona. En estacions com Sant Pau de Segúries i Santa Pau van arribar fins als 400 litres per metre quadrat. I és que el 73% de les gairebé 100 estacions meteorològiques de Catalunya han recollit acumulacions d’aigua que mai abans havien mesurat en un mes de gener. 

Notícies relacionades

Un altre element destacat ha sigut el vent, amb ratxes de més de 100 quilòmetres per hora. Al Montseny es va arribar a registrar un vent que anava a 144 quilòmetres per hora, la ratxa màxima mesurada. Això va impactar en el temporal marítim. A la Costa Brava van veure onades de fins a 7 metres d’altura i al Maresme i al Barcelonès es van registrar onades de 6 metres, tot i que al Delta van arribar a superar els 12 metres.

Els danys causats han impactat tot el territori i en molts cultius, domicilis i infraestructures. Precisament aquest diumenge Adif ha informat que ha aconseguit restablir la línia R3 des de Barcelona fins a La Tour de Carol. També s’ha pogut reprendre la circulació de trens entre Blanes i Maçanet-Maçanes, de la R1. No obstant, per tornar a la normalitat en aquesta línia caldrà esperar almenys sis mesos perquè el tram entre Malgrat de Mar i Blanes es continua sense poder realitzar a causa de la destrossa del pont que unia les dues poblacions. A més, ahir a la tarda encara hi havia 13 carreteres tallades.