funcionaris de plantilla

Interior i Defensa estudien que militars que deixin l'Exèrcit s'integrin a les Presons

El pla contempla oferir places als qui es trobin en els últims deu anys i per als reservistes d'especial disponibilitat

carcel-a-lama-15452286637781

carcel-a-lama-15452286637781

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de l’Interior i el de Defensa estan estudiant que els militars de tropa i marineria que deixin les Forces Armades es puguin integrar com a funcionaris a la plantilla d’Institucions Penitenciàries, segons afirmen els sindicats ACAIP-UGT que els ha revelat el subdirector general de Recursos Humans de Presons, Eugenio Arribas López, en un correu datat aquest dimarts. Fonts d’Institucions Penitenciàries han explicat que el procés «no està tancat» i que es troba en una «fase preliminar».

El pla contempla oferir places «de forma exclusiva a militars professionals de tropa i marineria que es trobin en els últims deu anys del seu compromís de llarga durada i per als reservistes d’especial disponibilitat».

El responsable de Presons valora com a «molt favorable» per a l’Administració penitenciària aquesta proposta «de cara a incrementar el nombre d’efectius» en el marc de les possibilitats que ofereix l’article 19.10 de la llei 6/2018, de 3 de juliol, de Pressupostos Generals de l’Estat.

¿Sortida a partir dels 45 anys? 

«Aquesta informació és absolutament nova, ja que l’Administració penitenciària mai havia informat sobre aquesta possibilitat», ha comentat en un comunicat ACAIP-UGT, que ha precisat que en l’actualitat existeix «una reserva de places al Ministeri de Defensa per a aquest tipus de personal quan compleixen els 45 anys».

ACAIP-UGT ha anunciat que està preparant un escrit per demanar detalls sobre les condicions, així com si existeixen quotes, com s’estructuraria i a quines places tindrien dret els militars. També volen saber si afectaria la taxa de reposició d’efectius i si s’aconseguiria «algun tipus de conveni amb el Ministeri de Defensa». «Existeixen molts dubtes sobre aquesta opció», han subratllat des d’ACAIP-UGT.

Problemes amb els convenis

Notícies relacionades

Durant els últims anys, el Ministeri de Defensa ha firmat ja diversos convenis amb organismes públics i institucions per facilitar la incorporació dels militars que surtin de les Forces Armades als 45 anys. Per exemple, la ministra en funcions, Margarita Robles, i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, van anunciar el mes de juliol passat un conveni per al seu pas a les policies locals.

No obstant, les associacions professionals de les Forces Armades denuncien que en ocasions aquests acords no resolen el problema dels militars, ja que se’ls exigeix requisits difícils de complir o s’ofereixen poques places. Això és el que va passar, segons denuncien, en el cas de la Direcció General de Trànsit (DGT), que va anunciar la incorporació d’exmilitars com a examinadors: s’hi van presentar més d’un centenar de sol·licituds, i només es van incorporar 28 perfils.