d'acord amb la JEC

Presons treu pit davant de l'OSCE: es respecta el dret dels presos del procés a fer campanya

Deu actes electorals entre mítings, entrevistes i rodes de premsa

abertran47852276 els candidats de jxcat al congr s  jordi s nchez  esquerra  190422130422

abertran47852276 els candidats de jxcat al congr s jordi s nchez esquerra 190422130422 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior ha defensat davant d’una delegació de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) el "respecte" amb el qual estan complint les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) perquè els presos del procés jutjats al Tribunal Suprem puguin fer campanya des de la presó.

La informació l’ha transmès aquest dilluns el secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, a diversos representants de l’Oficina d’Institucions Democràtiques i Drets Humans (ODIHR), que emetrà un informe en els pròxims mesos. A la reunió també hi havia el director general d’Execució Penal i Reinserció Social, Javier Nistal, segons ha informat Interior en un comunicat.

Ortiz ha recordat que la competència electoral no pertany a Presons i que el repte de complir el dictat per la Justícia s’està abordant "des del respecte i el compliment de les resolucions de la Junta Electoral Central". Responia així a l’interès de l’ODIHR per "la situació inusual i els reptes que representa" que hi hagi candidats –alguns cap de llista– a la presó, "una situació també nova per a l’OSCE", segons ha destacat Interior a l’informar de la trobada.

Deu actes 

A causa d’aquests acords de la JEC, fins ara s’han realitzat al Centre Penitenciari Madrid V deu actes electorals entre mítings, entrevistes i rodes de premsa. Totes elles, també per autorització de la JEC, han tingut lloc a la sala de videoconferències que habitualment es destina a la pràctica de diligències judicials.

A preguntes de l’equip de l’ODIHR, el secretari general d’Institucions Penitenciàries ha explicat que els majors esforços per complir els mandats de la JEC s’han destinat a fer compatibles els actes dels candidats amb el règim de vida interior, l’ús ordinari de la sala de videoconferències, amb les visites institucionals i d’advocats, i amb el dret a comunicar de la resta d’interns, que ha xifrat en 240 comunicacions només dissabte passat.

Notícies relacionades

La delegació de l’OSCE, que farà públic el seu informe d’aquí uns mesos, ha agraït els detalls aportats per la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries. Ángel Luis Ortiz els ha ofert, a més, la possibilitat de visitar un centre penitenciari, oferta que ha sigut declinada per raons d’agenda.

Entorn del conjunt dels interns, el secretari general d’Institucions Penitenciàries ha explicat que tots els interns tenen dret a votar, excepte els qui el sufragi els hagi sigut retirat en sentència judicial, i que el mecanisme per votar per correu és el mateix que el de qualsevol ciutadà lliure.