Seguretat a les presons

Els funcionaris de presons rebutgen que els reclusos practiquin boxa

El sindicat Acaip denuncia un pla del boxejador Javier Castillejo per entrenar presos de la presó d'Alcalá-Meco

Institucions Penitenciàries nega que hi hagi cap pla aprovat i deslliga la pràctica de la boxa de les agressions intramurs

undefined341318 parla  madrid   12 07 02   el p gil espa ol francisco javier190403224149

undefined341318 parla madrid 12 07 02 el p gil espa ol francisco javier190403224149 / MANUEL H DE LEON

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els representants del sindicat ACAIP (majoritari en les presons) al centre penitenciari Madrid II, la presó d’homes d’Alcalá-Meco, han denunciat aquest dimecres en un comunicat que pròximament hi començarà un curs de boxa dirigida als interns. Per als funcionaris, es tracta d’“un enorme despropòsit” que “posa en greu risc la seguretat dels treballadors i també la dels interns”.

“Els treballadors de presons hem d’assistir atònits a la programació de cursos de boxa a l’interior dels centres, amb tot el que això suposa”, lamenta la nota. L’escrit recorda que des de fa temps els funcionaris de les presons denuncien “l’increment d’agressions per part dels interns, més de 400 d’anuals”, i adverteix que “les tècniques que s’imparteixen en aquest curs poden ser utilitzades en qualsevol moment contra els treballadors del centre”, on “cada any diversos treballadors són agredits” i on “les baralles i amenaces entre reclusos són una cosa freqüent”.

Acaip recorda que “un percentatge significatiu d’interns estan presos o penats per delictes de violència de gènere, bandes organitzades, homicidis i lesions”, pel que “aquest tipus d’activitats no semblen les més indicades per provar de reinserir reus d’aquestes tipologies delictives”, i, a més, “en els últims anys no s’han organitzat cursos de defensa personal dirigits a funcionaris”.

Professor Castillejo

L’entrenament a què al·ludeix la queixa dels funcionaris correspon al dissenyat per l’Associació Espanyola de Boxa (AEBOX), en què pren part com a impulsor el púgil Javier Castillejo, posseïdor de vuit títols mundials en diverses categories.

Fonts de la Direcció General d’Institucions Penitenciàries han sortit al pas de la queixa negant que hagi res tancat amb AEBOX, ja que es tracta només d’“una proposta”. Les mateixes fonts expliquen que “la immensa majoria” de les 218 agressions de presos a funcionaris comptabilitzades per Interior el 2018 van ser comeses per presos en primer grau penitenciari. 

Notícies relacionades

Els interns tancats en aquest règim, el més dur, reservat per als més perillosos, "no surten a practicar boxa ni participen en cap de les activitats comunes que es donen en mòduls de convivència ordinaris, ni se’ls dona cap classe de boxa", asseveren aquestes fonts. Des d’Institucions Penitenciàries recorden que el febrer passat la Direcció General en va convocar, entre altres taules de treball, una per estudiar el problema de les agressions intramurs, i que no hi va acudir cap sindicat.

La polèmica per la boxa i altres esports de lluita a les presons no és nova. Ja a l’agost del 2016, Acaip va denunciar que els presos del centre penitenciari de Picassent rebessin classes de boxa, i també de ‘body combat’, a càrrec d’un altre reclús.