conseqüències legals

Les dones agredides sexualment, víctimes oficials de violència masclista

El Govern ha emès una nova instrucció per a les institucions i les administracions

img 1328

img 1328

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern ha enviat a diferents institucions i administracions una nova instrucció que obliga a considerar oficialment les víctimes d’agressions sexuals o qualsevol altra forma de violència contra la dona com a víctimes de violència masclista, amb totes les conseqüències legals que això comporta.

Tal com ha informat la Delegació del Govern a Andalusia, la instrucció ha sigut emesa conjuntament pels ministeris de Presidència i Igualtat, Interior, Justícia, Política Territorial i Treball. Aquesta obliga a ampliar el concepte de víctima de violència masclista, amb independència que hi hagi o hi hagi hagut una relació sentimental amb l’agressor. La nova instrucció conjunta va ser aprovada pel Govern central el 4 de novembre passat, tot i que s’ha conegut aquest dimecres, i respon als compromisos adquirits per Espanya en la ratificació del Conveni d’Istanbul el 2014.

La legislació actual, a través de la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere del 2004, defineix la violència masclista com la que un home duu a terme sobre una dona amb qui ha tingut una relació de parella o sobre els fills d’aquesta.

Conveni d’Istanbul

Fins al moment no estan inclosos en aquesta categoria altres tipus de violència contra les dones que sí que estan reconeguts en el Conveni d’Istanbul, com els assassinats perpetrats per desconeguts, les agressions sexuals, el tràfic amb finalitats d’esclavitud, el matrimoni forçós o la mutilació genital femenina.

Notícies relacionades

Així mateix, tal com informa la Delegació del Govern, s’inclouran en les estadístiques oficials els casos de les dones assassinades per raó de gènere o després d’una agressió sexual, i així no només hi constaran els casos de les dones assassinades per parelles o exparelles.

El registre oficial de víctimes mortals per violència masclista és una base de dades que duu a terme la Delegació del Govern i ja suma 1.034 dones assassinades des de l’1 de gener del 2003 fins a l’actualitat. Des de l’octubre del 2018, l’organisme dependent del Ministeri d’Igualtat està treballant en la recollida de dades estadístiques dels casos d’assassinats i homicidis de dones fora de l’àmbit de la parella l’o exparella.