Missió europea

Llançat amb èxit el satèl·lit espanyol Cheops, que estudiarà exoplanetes

La missió té per objectiu observar estrelles que acullen planetes de mida entre la Terra i Neptú

zentauroepp51424058 soyuz191218102904

zentauroepp51424058 soyuz191218102904 / JM GUILLON

1
Es llegeix en minuts

El satèl·lit espanyol Cheops de la Agència Espacial Europea (ESA) ha sigut llançat amb èxit a l’espai aquest dimecres a les 9.54 hores CET, tal com estava previst.

A bord d’un coet Soyuz-Fregat des del Port Espacial Europeu de Kourou (Guaiana Francesa), el satèl·lit havia de ser llançat aquest dimarts 17 de desembre, però un problema al coet va provocar la seva cancel·lació i l’ESA va postposar-ne el llançament per a l’endemà, dimecres.

«A causa d’un pilot vermell al començament de la seqüència automatitzada del sistema de llançament SYZ [Soyuz], les operacions s’han aturat per avui», va explicar a Twitter Stephane Israel, cap de l’empresa de llançament Arianespace, sobre els motius del retard.

Mons extrasolars

Cheops és una missió de seguiment per a l’estudi d’exoplanetes. El satèl·lit observarà estrelles brillants que ja se sap que acullen planetes, mesurant els minúsculs canvis en la seva brillantor a causa del trànsit per davant del disc estel·lar.

En concret, la missió té per objectiu estrelles que acullen planetes de mida entre la Terra i Neptú, i ofereixen mesuraments precisos de la seva mida. Aquestes dades, juntament amb la informació ja coneguda sobre les seves masses, permetrà als científics determinar la seva densitat aparent, cosa que permetrà una primera caracterització d’aquests mons extrasolars.

La densitat d’un planeta proporciona dades clau sobre la seva composició i estructura, a l’indicar, per exemple, si és predominantment rocós o gasós, o si conté oceans d’importància.

Notícies relacionades

Espanya serà l’encarregada de controlar el satèl·lit, el primer de l’ESA construït al país per Airbus.