DESPRÉS DE LA CIMERA A MADRID

Les oenagés ecologistes expressen la seva «decepció» amb el text adoptat a la COP25

Les organitzacions ecologistes denuncien que la COP25 s'ha oblidat de la justícia climàtica

zentauroepp51363727 graf8655  madrid  13 12 2019   un momento de la concentraci 191215153758

zentauroepp51363727 graf8655 madrid 13 12 2019 un momento de la concentraci 191215153758 / Fernando Villar

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La 25  Cimera del Clima, la més llarga de la història, va acabar aquest diumenge amb l'aprovació d'un document titulat'Xile-Madrid. Temps d'actuar', que recull el mateix lema de la cimera i que ha deixat insatisfets els moviments socials. Diverses  oenagés internacionals  presents a la clausura de la cimera han expressat la seva  “«decepció»”  amb el text adoptat avui al plenari  ja que, asseguren, segueixen sense abordar la justícia social i sense tenir en compte la veu dels moviments socials en la presa de decisions, cosa que manté una “«gran bretxa»” entre les demandes de la ciutadania i la “«inacció»” dels governs.

La directora executiva de  SEO/Birdlife, Asunción River, ha lamentat que el document definitiu de la cimera que originalment s'havia de celebrar a Xile “«no ha estat a l'altura de la ciència ni dels crits del carrer»”. Amb tot, Ruiz ha reconegut alguns avenços tímids: “«Almenys, s'ha aconseguit introduir  la natura i la seva funció en la lluita contra el canvi climàtic, gràcies al fet que molts països han aconseguit aïllar el Brasil en la seva pretensió de no incorporar el paper dels oceans i l'ús de la terra”» en aquesta lluita.

En aquest sentit, l'oenagé  One Ocean ha valorat «el tan esperat» reconeixement sobre  el paper vital de l'oceà  en el sistema climàtic, però considera que la declaració final de la COP25 és «insuficient» per les seves mancances per enfrontar l'emergència climàtica. «Sense retallades immediates i a gran escala de les emissions de CO2, perdrem l'oportunitat de mantenir l'escalfament global a 1,5 graus o per sota d'aquesta xifra», ha declarat ek director de ciència de REV Ocean, Alex Rogers.

Per la seva banda, la representant de l'organització IPO/Farmers  a la COP25 ha destacat la importància de les comunitats locals, que són “«experts en clima i hem vingut amb solucions reals», i ha lamentat que se'ls silencia i «es nega així l'oportunitat d'aprendre de nosaltres». «No podem aportar el nostre coneixement si no es respecten els nostres drets», ha afegit la representant d'aquesta organització de Nova Zelanda, que ha destacat la lluita contínua dels pobles indígenes  perquè s'incloguin els seus drets en les declaracions dels governs. Les empreses s'obliden, ha subratllat, “«que no podem negociar amb la naturalesa», va afegir.

Els representants de l' oenagé WWF han mostrat també la seva decepció després de dues setmanes “«clamant per una ambició més gran»”, ha assegurat la responsable de Clima i Energia d'aquesta organització, Mar Asunción. “«No hi ha cap compromís que impedeixi l'augment de la temperatura del planeta de tres graus», ha recalcat la representant ecologista, que  ha qualificat el text de «massa feble» per garantir que tots els països presentin compromisos més ambiciosos i en línia amb la ciència el 2020.

Notícies relacionades

Els portaveus del moviment  Fridays for Future  han anunciat més accions per exigir una resposta al desafiament del canvi climàtic que posi  les dones i els indígenes en el centre de les decisions després de recordar que han portat a la cimera «el missatge de set milions de ciutadans de tot el planeta que exigeixen una acció climàtica». La falta d'acord, han afegit, ha provocat encara més frustració en els joves, per la qual cosa continuaran sortint al carrer cada divendres.

Greenpeace també ha mostrat el seu descontentament. La societat civil ha demostrat, asseguren els seus portaveus a la cimera, que no es conforma amb un resultat així i no deixarà de lluitar perquè s'anteposin els interessos de les persones als d'una minoria, els «lobbies» que han soscavat els avenços de la COP25. Aquesta organització ecologista considera que s'ha tancat la porta a la ciència i a les exigències de la societat civil, que reclamaven acordar  unes solucions urgents i ambicioses  de cara a l'emergència climàtica, mentre els polítics es barallaven pel model del nivell d'emissions de l'article 6, que «amenaça els drets dels pobles indígenes i posa un preu al medi ambient».