COP25

«Porta ulleres, guants, escuts o paraigües». Així és el 'manual antipolicia' per a la Cimera del Clima

El document anima els activistes a utilitzar guants durant les protestes; «Mai se sap on poden acabar les nostres empremtes»

Recomanen no utilitzar mòbils i tapar-se el rostre. «No és fàcil fer una acció fora de la llei a cara descoberta»

zentauroepp51140769 madrid  29 11 2019  manual contra la cumbre del clima  cop25191129164100

zentauroepp51140769 madrid 29 11 2019 manual contra la cumbre del clima cop25191129164100 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Es titula ‘Seguretat i cures en accions i protestes. Aportacions contra el COP25’ i és un manual destinat a «brindar ajuda» a «qualsevol persona que pretengui llançar-se a l’acció» contra la Cimera del Clima que s’inicia el 2 de desembre a Madrid. En l’inici del document, de 16 pàgines, s’apunta que aquesta reunió «potser suposarà un punt d’inflexió o tan sols el preludi d’alguna cosa que encara ha d’arribar».  El manual anima a «recuperar el carrer», fet que «suposa desafiar els marges de la legalitat» i, en ocasions, «enfrontar-nos als mercenaris de l’Estat», en al·lusió a la policia.

El manual es va començar a distribuir dijous. En la seva primera part, adverteix als activistes que vagin a participar en les protestes que «sovint les nostres converses són gravades» i «no és fàcil protegir-nos de l’espionatge de governs i empreses». Per això, recomana no portar el telèfon mòbil a reunions on es preparin les accions de protesta, no dir noms per telèfon i, fins i tot, evitar «parlar en clau de les quedades o coses que puguin ser compromeses». Pel mateix motiu, el document recomana «no tenir un perfil personal de Twitter en què defensem determinades coses», sinó fer-ho des d’un compte anònim.

Demana, a més, als qui vagin a protestar contra la cimera que es comuniquin «cara a cara» sempre que es pugui. En cas contrari, recomana «no confiar en els ‘smartphones’, intentar navegar de manera anònima (per a la qual cosa suggereix utilitzar la ‘deep web’, a la xarxa Tor) i eliminar les metadades dels arxius i imatges que comparteixes».

Vestits per a la lluita

El document detalla com acudir a les protestes, que començaran el 2 de desembre. Per a això, pren idees del moviment anarquista Black Block (Bloc Negre). Entre d’altres, acudir amb un grup de seguretat o afinitat a les manifestacions, no seguir el camí més directe, fins i tot canviar-se de vagó de metro i esperar una estona a l’andana per comprovar si la policia els segueix. Una vegada s’ha iniciat la protesta, s’ha de tenir «un senyal acústic o gestual per reagrupar-se en cas de problemes». De vegades, expliquen, «grups sencers han d’encarregar-se de bloquejar els carrers o frenar la policia mentre d’altres es dediquen a realitzar accions».

Defensa utilitzar roba de color negre, però mai portar vestits, perquè la policia no pugui identificar els manifestants amb facilitat. «Evitar marques o peces distintives i no deixar al descobert tatuatges» són altres dels consells. També es demana portar caputxes, bragues, mocadors, passamuntanyes, gorres, ulleres de sol... per cobrir-se la cara, perquè «no és fàcil fer una acció fora de la llei a cara descoberta sense patir repercussions legals».

Les armes de la Policia

En aquesta línia, el manual recomana portar guants: «Mai sabem on poden acabar les nostres empremtes i la policia sol comprovar aquests rastres en totes les proves que recull als escenaris de protesta». També anima a «proveir-se de mitjans i eines» per dur a terme les accions, ja que assumeix que hi haurà enfrontaments amb la policia, especialment amb agents de les UIP (unitats antiavalots), dels quals el document arriba a incorporar una imatge detallada.

IMATGE D’UN POLICIA PRESA DEL MANUAL PER A LES PROTESTES CONTRA EL CLIMA / EL PERIÓDICO

«La Policia espanyola és probablement una de les que més ataca a curta distància» utilitzant porres semirígides, segons aquesta guia de protesta de carrer. Suggereix que per protegir-se de les pilotes de goma que donen per fet que s’utilitzaran «és important l’úsd’ulleres de protecció i casc» i recomanen aconseguir «escuts, fabricant-los a casa o improvisant-los en l’entorn urbà». També expliquen que, «com s’ha vist a Hong Kong», «un gran nombre de paraigües és molt útil per cobrir-se i mantenir l’anonimat» durant les protestes.

Almax per als ulls

Quant a l’ús de gas lacrimogen, s’adverteix que «no ha sigut gaire comú a Espanya», però s’afirma que es va utilitzar «en situacions concretes, com en el recent conflicte a Catalunya». El Ministeri de l’Interior espera que en les protestes participin, de fet, alguns d’integrants de CDR i altres grups antisistema que van protagonitzar incidents a Barcelona després de la sentència del procés.

Per pal·liar els efectes del gas, el manual proposa als activistes que portin a les protestes «màscares de gas amb filtres químics o màscares de fer feina amb llimona o vinagre». Si no compten amb aquests recursos, se suggereix«untar l’entorn dels ulls i galtes» amb el medicament Almax per a l’acidesa.

El manual per a la contracimera també dona consells sobre com actuar si es pateix una batuda o un registre policial a casa. «És important que no es guardin objectes il·legals ni informació sensible en cases de persones susceptibles de vigilància ni en els espais de lluita».

Silenci a comissaria

Notícies relacionades

Segons aquesta guia, «per la Policia Nacional, pràcticament qualsevol es converteix en sospitosa», així que aporta sis consells bàsics en cas de resultar detinguts durant o després de les protestes. El primer, «no declaris a comissaria» per «evitar ficar la pota».

També recomana no firmar res sense llegir-ho prèviament, negar-se a donar mostres d’ADN, tenir memoritzat el nom d’un advocat/a i haver parlat prèviament amb persones de confiança per explicar-los què fer o dir a la feina... En resum, «intentar mantenir la calma, no deixar-se vèncer per la por o els nervis».