LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Interior detecta anarquistes violents alemanys i francesos en les protestes de Barcelona

La Policia Nacional, preocupada per la participació cada vegada més gran de joves «d'institut» en les mobilitzacions

zentauroepp50435076 contenedores2191016230145

zentauroepp50435076 contenedores2191016230145 / LLUIS GENE

1
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Anarquistes violents alemanys i francesos han sigut detectats com a participants actius en les protestes més violentes de Barcelona, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts del Ministeri de l’Interior. Les primeres dades remeses per agents dels serveis d’Informació que van estar d’incògnit en les protestes parlen que les cotes de violència més grans van ser promogudes per grups «antisistema», vinculats a moviments anticapitalistes i okupes establerts a Catalunya fa anys.

En una de les protestes més violentes, la que va tenir lloc davant la Conselleria d’Interior durant la nit de dimarts, les estimacions de la Policia parlen d’«uns 1.000 antisistema o anarquistes violents entre uns 10.000 manifestants». Un dels policies nacionals que va estar de paisà dins de les protestes ho resumeix així en conversa amb EL PERIÓDICO: «Quan alguns dels violents començaven a cremar contenidors, altres manifestants els deien: ‘¿Què feu?’». Aquest agent afegeix que aquestes persones evitaven enfrontar-se amb els violents i abandonaven el lloc.

Les dades en poder de la Policia i la Guàrdia Civil parlen de la «multimilitància» d’alguns d’aquests activistes. «Poden ser alhora okupes, ser en un casal anarquista i pertànyer a un CDR», expliquen. I distingeixen les actuacions més o menys originades pels CDR de les del Tsunami Democràtic, «més organitzat, més professional i menys indiscriminat», afegeixen.

Els menors

Notícies relacionades

D’altra banda, les dades que la Policia i la Guàrdia Civil van recollint des que van començar les mobilitzacions parlen d’un «rejoveniment» de les persones que hi participen. Fonts consultades per aquest diari es mostren «preocupades» per la participació activa de «xavals d’institut, de 14 a 16 anys» en les protestes. «Són molt joves, hormonalment molt actius, amb ganes d’aventura. I també molt inexperts. Fins ara els havíem detectat en talls de carretera en alguns punts de la Catalunya interior, però comencem a veure’ls per tot arreu».

Aquesta aparició de menors d’edat inquieta les forces de seguretat. «No tenen experiència en mobilitzacions, no saben què fer. Hi ha més risc que hi hagi un accident i la seva participació altera l’escenari, alguns no tenen por en buscar el cos a cos. Això sí, són una mà d’obra molt nombrosa i entusiasta», remarquen.