DESÈ ANIVERSARI

Els Princesa de Girona incorporen un premi a la cooperació internacional

Els guardons, entregats per la infanta Elionor a Barcelona, distingeixen una oenagé que opera a Lesbos, entre d'altres

L'acte ha reunit bona part dels guanyadors de les nou anteriors edicions en un palau de congressos assetjat per les protestes

zentauroepp50746605 arcelona 04 11 2019  barcelona   actos del d cimo aniversari191105083435

zentauroepp50746605 arcelona 04 11 2019 barcelona actos del d cimo aniversari191105083435

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Context polític i protestes al marge, l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) del 2019 ha sigut doblement especial. La desena edició d’aquests guardons, que busquen reconèixer la trajectòria de joves exemplars, va reunir per primera vegada gairebé mig centenar de premiats al llarg de la seva història i va ser presidida per primera vegada per la princesa d’Astúries i de Girona, Elionor. Una altra de les novetats principals, a més del trasllat de la gala a Barcelona, va ser la creaciód’un cinquè premi, l’Internacional, que en aquesta edició va recaure en l’oenagéHumanity Crew, dedicada a l’atenció psicològica dels refugiats que arriben a l’illa grega de Lesbos. Maria Jammal, confundadora de l’organització juntament amb el seu marit, Mohammad Mansur, serà distingida amb el guardó. Només el 2018, els182 voluntaris qualificatsde l’oenagé van realitzar més de 1.310 hores d’assistència professional.

La resta de premiats d’aquesta singular edició van ser el neuròleg Ignacio H. Medrano (Premi Empresa), el matemàtic Xavier Ros-Oton (Premi Investigació Científica), l’emprenedora social Begoña Arana (Premi Social) i el director d’escena especialitzat en òpera Rafael R. Villalobos (Premi Arts i Lletres), que al seu torn va ser escollit director escènic de la gala. «Serà una cerimònia dinàmica, multidisciplinària, amb vídeos, actuacions musicals i interpretacions... Sempre amb la idea dela transmissió generacionalcom a fil conductor», avançava al matí Villalobos, de 32 anys i convertit en un referent de les noves generacions de directors d’escena, l’obsessió del qual a l’hora d’organitzar l’acte va ser capturar «l’essència» dels premis i «retre homenatge a la fundació i a Catalunya».

El discurs d’Elionor, en català

Una nombrosa representació dels 55 premiats durant els 10 anys d’història de la FPdGi van compartir experiències al Palau de Congressos de Catalunya, i van poder conversar amb els reis Felip VI i Letizia, Elionor i la seva germana, la infanta Sofia. «L’atzar de vegades és molt positiu i ha volgut que el primer any que assisteix Elionor pugui conèixer allò que li han explicat des de petita, coneixerà tots els guardonats», recalcava la directora general de la fundació, Mònica Margarit.

En les seves primeres paraules en un acte de la fundació, Elionor va començar el seu discurs en castellà i va seguir en català. «Des de molt petites, a la meva germana, la infanta Sofia, i a mi, els nostres pares ens han parlat de Girona i de Catalunya sempre amb veritable afecte. Gràcies a ells sabem moltes coses dela història i la cultura catalanes», va assegurar la princesa després de felicitar els premiats, «un exemple per als joves de tot Espanya», va afegir.

Elrei Felip VIva prendre la paraula després, amb «una enorme alegria» per l’estrena d’Elionor, i va recordar els inicis de la fundació. «Quan el 2009 diverses entitats, organitzacions i destacats representants de la societat civil de Girona i de Catalunya van constituir la llavors Fundació Príncep de Girona, van aspirar a convertir-la enun referent de recolzament als joves», va rememorar el cap d’Estat, que després de dedicar unes paraules als premiats va enumerarels valorsque al seu entendre representen «la millor història de Catalunya»: l’esforç, la responsabilitat, el compromís, el respecte i l’esperit cívic. «No han de ser ni poden ser un record del passat, sinó una realitat efectiva del nostre present i del nostre futur. Una realitat en la qualno poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerànciani el menyspreu als drets i llibertats dels altres», va remarcar, mentre al carrer un centenar de persones entorpia –quan no impedia– l’accés al Palau de Congressos de molts dels convidats.

Notícies relacionades

Si bé és la primera vegada que els premis es traslladen a la capital catalana, la cerimònia ja va canviar de seu en l’anterior ediciópel veto de l’Ajuntament de Gironaper utilitzar l’Auditori de la ciutat. Finalment es van entregar els premis al centre d’esdeveniments Mas Marroch del Celler de Can Roca, al municipi de Vilablareix, que quedava petit per acollir tota la programació de la nova edició. «El desè aniversari volíem celebrar-lo en un espai amb capacitat per a 1.800 o 2.000 persones»,ha explicat la directora general de la fundació, qui també ha justificat l’elecció del Palau de Congressos de Barcelona per les nombroses «activitats paral·leles» que acull aquesta edició, amb referència a les conferències, diàlegs i tallers que tindran lloc entre avui i demà dimarts.

Trobada intergeneracional

La fundació convoca anualment aquests premis, dirigits a joves entre 16 i 35 anys, amb la idea de promoure i fomentar la iniciativa i l’esforç, la investigació científica i la creativitat artística, també la solidaritat. «Estem convençuts del paper determinant que han de jugar els joves en la transformació social i la innovació», va explicar el president del patronat de la fundació, Francisco Belil Creixell, que també va destacar la necessitat de crear ponts entre les diferents generacions de premiats, entre el talent més jove i el talent més consolidat. Amb aquesta voluntat va néixer la jornada ‘El talent atreu el talent’,que omplirà el palau de congressos de debats, diàlegs i tallers per a joves professionals i experts durant tot el dimarts, 5 de novembre. «La trobada entre generacions –va assegurar Belil Creixell– és una fórmula d’èxit que aporta solucions als problemes del futur».

Les xifres del talent

L’impacte de la fundació en els joves és el ‘leitmotiv’ <strong>d’‘Història d’un premi’,</strong> una mena de relat audiovisual en què participen alguns dels premiats, que expliquen com els va canviar la vida emportar-se el guardó. La responsable és <strong>Antonella Broglia</strong>, ambaixadora de les xerrades TED a Europa i col·laboradora de la fundació. «El 2010, el país estava ensorrat per la crisi econòmica i tothom patia, però especialment els joves. Cada any descobrim talents en camps en els quals no sabíem que teníem talents», va explicar Broglia, que va definir aquest relat com «30 minuts de confiança en el que tenim i el que tindrem».