ELS PREMIS PRINCESA DE GIRONA

Escarni sobiranista als convidats a la cerimònia oficiada pel Rei

Milers de persones protesten contra la presència de la família reial a Catalunya

Els manifestants fan una foguera amb la crema de fotografies del monarca

josep bou / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enèsima protesta sobiranista contra la presència del Rei a Catalunya, en aquesta ocasió als voltants del Palau de Congressos, on se celebrava la cerimònia dels premis de la Fundació Princesa de Girona. Milers de persones van respondre a la crida de l’ANCPícnic per la RepúblicaArran i els CDR i es van conjurar a la Diagonal de Barcelona a l’altura del carrer de Doctor Marañón durant més de cinc hores, custodiats per un fort cordó dels Mossos d’Esquadra. Els concentrats van obstaculitzar el pas d’alguns convidats i els van increpar quan miraven d’accedir al recinte tant per l’avinguda com a través del Club de Polo. 

El regidor del PP,Josep Bou, es va encarar amb algun manifestant després que l’escopissin, el sacsegessin i l’insultessin amb crits de «feixista», «covard» i «provocador». «Trenta anys d’adoctrinament i ara patim tot això», va etzibar Bou. També va ser víctima de l’‘escrache’ l’expresident de Societat Civil Catalana,Josep Ramon Bosch, que va haver de buscar un altre accés, com alguns empresaris. Alguns periodistes van ser també fuetejats pels manifestants.

Un cop començat l’esdeveniment oficiat per a família reial, els sobiranistes es van distribuir en cercles i van cremar fotografies del Rei. Es va fer gran foguera al centre de la calçada, i els manifestants la van alimentar amb paper de vàter, propaganda electoral de Vox, branques d’arbres i fins i tot un matalàs. Amb l’olor de socarrim, van donar curs a les cassolades i a les consignes de «Fora el Borbó».

Els més joves van entonar lemes com «Urquinaona, ho tornarem a fer», en al·lusió a les protestes que van acabar amb aldarulls al centre de la capital catalana després de donar-se a conèixer la sentència del procés, i van tirar objectes al cordó, tot i que la jornada d’aquest dilluns va acabar sense enfrontaments amb la policia autonòmica. Unes quatre persones van mirar d’acostar-se a la zona amb una bandera espanyola, però els Mossos van evitar el xoc. 

Els tres partits independentistes van enviar les seves respectives delegacions a la concentració, a la qual també va acudir la presidenta de l’ANC. Tot i que no hi va assistir representaciód’Òmnium Cultural, tant Jordi Cuixart com el vicepresident, Marcel Mauri, van recolzar la mobilització: «Cap súbdit, tots reis», va publicar el líder de l’entitat.

Recolzament al Rei

En paral·lel, el PP, Cs, Vox i SCC van anar a un acte improvisat que va reunir un centenar de persones a la plaça del Rei de Barcelona per mostrar el seu reconeixement a Felip VI i «homenatjar» la Monarquia espanyola. 

Notícies relacionades

«M’agradaria condemnar enèrgicament els feixistes intents d’impedir que persones que volien acudir a escoltar el Rei poguessin fer-ho», va denunciar la número u del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo

Per la seva banda, el president de Cs al Parlament,Carlos Carrizosa, va carregar contra el nacionalisme «disgregador i vuitcentista» i va assegurar que «l’atac per part dels radicals separatistes està clarament dirigit a Espanya». «El monarca representa la democràcia», va insistir.