Tens compàs d'espera davant la sentència de l'1-O i altres notícies que has de saber avui

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les cinc notícies que has de saber avui per estar informat:

1) Compte enrere perquè el Tribunal Suprem faci pública la sentència del judici del procés. El dilluns 14 d’octubre s’apunta com una de les dates més probables.  ‘Un tens compàs d’espera’, tal com descriu Jordi Nieva-Fenoll al seu article, en què considera que «d’haver existit una conspiració per a la rebel·lió, ¿no s’hauria activat després de la declaració de la independència? Tot va ser una simple pantomima electoralista per no perdre popularitat». A l’espera també de la resposta de l’independentisme. El Govern ha rebutjat el bloqueig econòmic que va proposar l’exconseller Comín des de Brussel·les.


2) Els Mossos i la Guàrdia Civil sufoquen una crisi abans de la sentència. Un discurs polític del cap de l’institut armat a Catalunya ofèn la cúpula de la policia catalana. Després d’anar-se’n «ofesa» i de forma anticipada la representació dels Mossos, hi ha hagut trucades i reunions entre els cossos, la delegada Cunillera i la cúpula de la conselleria per mantenir la coordinació.

guardia civil / periodico



3) Turquia obre una altra guerra a Síria. Els soldats turcs han entrat al país àrab en la gran ofensiva contra les milícies kurdes, una ofensiva precedida per bombardejos de l’aviació contra posicions de les YPG a la localitat fronterera de Ras Al-Ayn.

Notícies relacionades

4) Hisenda ja té l’aval de l’Advocacia de l’Estat per pagar els 4.500 milions pendents a les autonomies. La ministra Montero apunta que la mesura, que el Govern vol deslligar dels Pressupostos Generals de l’Estat perquè no depengui de si hi ha un pressupost estatal aprovat per fer arribar [a les autonomies] els diners dels seus recursos», es farà en els pròxims dies.


4) Les escriptores copen la llista de les apostes per al Nobel. Anne Carson, Margaret Atwood i Maryse Condé, entre les favorites per als guardons del 2018 i el 2019 que es decideixen avui.