DECLARACIÓ DAVANT DEL JUTGE

Els mossos que van patir els cops d'ampolla a Sabadell: «Ens haurien pogut matar»

Els agents que van patir l'atac d'assistents als concerts de la festa major el 8 de setembre denuncien que va perillar la seva integritat

Els vuit arrestats pels incidents s'enfronten a un judici pels delictes de desordres, atemptat contra els agents de l'autoritat i lesions

whatsapp-video-2019-09-08-at-111833 vid 08 113019 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els agents delsMossos d’Esquadra que la matinada del diumenge 8 de setembre es van veure immersos en una pluja d’ampolles i de pedres a Sabadell van témer per la seva vida. En les seves declaracions al jutjat d’instrucció número 3 de la ciutat del Vallès Occidental tres dels sis policies que es van veure envoltats per uns 700 o 800 assistents als concerts que els llançaven objectes contundents han relatat que «sense els cascos» haurien pogut«morir».

Els fets van començar cap a les 05.15 hores a la passarel·la de Francesc Macià, una zona de música a l’aire lliure que forma part de la festa major de Sabadell. Es va desencadenar una baralla i dos agents de paisà van sol·licitar els reforços de sis policies de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), patrullers uniformats. Quan aquests van arribar, segons han explicat al jutjat, centenars de joves que assistien als concerts els van envoltar, els van increpar i els van empènyer. Els agents van practicar una detenció i va començar una pluja «d’ampolles de vidre i de pedres»

«¡Mort!» 

Es poden veure part dels fets en un vídeo gravat per un dels assistents que va participar en l’atac als policies. Des del punt de vista d’aquests joves, que fins aquell instant estaven de festa, el llançament d’ampolles va succeir dins d’un clima d’eufòria col·lectiva sense gairebé consciència del perill que comportava per als mossos. L’autor del vídeo, embogit i entre rialles, arriba a cridar «¡mort! ¡mort!».

«No llançaven a l’aire, sinó per donar-nos», insisteix el primer dels agents interrogats. «Eren ampolles de vidre grans –com les de cervesa Xibeca– i anaven dirigides al cap [...] per fer-nos el màxim de mal possible [...] i ens queien des de dues direccions diferents, des de dalt i des d’un lateral».

El segon policia afegeix «que una de les ampolles» va impactar contra «el casc» i que sense aquesta protecció l’hauria «matat». Al rebentar-se l’ampolla contra el casc, l’agent que era just darrere seu va resultar ferit, lleu, per l’impacte vidres. «Hi va haver una altra ampolla que va venir directament contra la meva cara i la vaig poder repel·lir amb la defensa. Si me l’hagués menjat, em quedo allà», conclou.

El tercer mosso remarca que el succeït a Sabadell «no era una simple baralla [...] allò anava molt seriosament i ens haurien pogut matar», conclou. 

Vuit detinguts 

A les 3.00 hores de la matinada els agents antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) van rebre l’ordre de retirar-se, i això va implicar que quan es va desencadenar la baralla a Sabadell, dues hores i quart més tard, només hi hagués disponibles dues dotacions de patrullers, formades per sis agents cadascuna, ubicades a extrems oposats de la zona de concerts. Una d’aquestes va ser la que va acudir a la zona de bars alertada per la baralla i, en conseqüència, la que va rebre la pluja d’ampolles de vidre.

Els sis agents es van defensar amb quatre escuts –no n’hi havia més de disponibles– i cascos blancs –tal com s’aprecia en el vídeo– amb més de 20 anys d’antiguitat i no adequats per a desordres públics, una tasca per a la qual els patrullers tampoc reben formació.  

Els Mossos van acabar arrestant set sospitosos de llançar-los ampolles durant els minuts immediatament posteriors. També un vuitè, una mica més tard. En total, aquella nit hi va haver 9 detinguts pels incidents, tot i que el novè havia sigut arrestat hores abans de la batalla campal.

Notícies relacionades

Al passar a disposició judicial, alguns dels acusats es van negar a declarar i d’altres ho van fer per negar que ells haguessin llançat cap objecte contra els policies. Un d’ells va requerir una revisió mèdica perquè constessin lesions que hauria patit durant el seu arrest i un altre va declarar que les càrregues policials van deixar ferits entre els joves.

Els serveis jurídics del sindicat USPAC dels Mossos d’Esquadra, en representació delscinc agents que van resultar ferits durant els disturbis, actuaran com a acusació particular contra els vuit arrestats. De moment, a aquests últims els acusen per delictes de desordres públics, atemptat contra agents de l’autoritat i lesions. El sindicat lamenta que la conselleria d’Interior no s’hagi personat en aquesta causa.