AVENÇ MÈDIC

El Clínic, primer hospital d'Europa que avaluarà gens de malalts de càncer

El nou test, menys invasiu que la biòpsia convencional, permetrà millorar els tractaments a pacients amb càncer avançat

19/01/2011 Hospital Clínic de Barcelona

19/01/2011 Hospital Clínic de Barcelona / HOSPITAL CLÍNIC (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Hospital Clínic de Barcelona serà el primer hospital d’Europa que utilitzarà de forma rutinària un delstests de biòpsia líquida més avançats que existeix, el Guardant-360, que permet avaluar alteracions a 74 gens rellevants a múltiples tumors sòlids. Aquest test, menys invasiu que la biòpsia convencional, permetrà precisar més les teràpies dirigides a pacients que tinguin un càncer avançat.

El Servei d’Oncologia Mèdica i el Servei d’Anatomia Patològica de l’hospital barceloní han firmat un acord amb l’empresa nord-americana Guardant Health Inc (Califòrnia) que permetrà l’avaluació genètica rutinària a la sang d’aquests pacients per identificar teràpies dirigides i més precises.

La biòpsia líquida és una tècnica que permet obtenir la mateixa informació genètica que una biòpsia convencional, però a través d’una mostra de sang, una prova menys invasiva i amb la qual es minimitzen els riscos de complicació. Fins ara aquest test en sang que identifica alteracions a múltiples gens, anomenat Guardant-360, s’utilitza de forma rutinària als 28 centres oncològics de la National Comprehensive Cancer Network d’Amèrica del Nord.

Segons ha explicat l’oncòleg Javier García-Corbacho, coordinador de la Unitat d’Assajos Clínics de l’Institut d’Hemato/Oncologia del Clínic (ICMHO), aquesta tecnologia identifica un ampli ventalld’alteracions genètiques, com mutacions, còpies gèniques, inestabilitat de microsatèl·lits i gens de fusió, en gens rellevants a molts tumors sòlids, inclosos els càncers hereditaris. També identifica en pocs dies possibles mecanismes de resistència a tractaments específics.

Segons García-Corbacho, en una primera fase analitzaran mostres de pacients amb càncer de pulmó, colangiocarcinoma, càncer colorectal, de pàncrees, carcinoma papil·lar de tiroide i càncers de glàndules salivals, i en una segona fase l’estendran a tots els pacients amb càncer avançat.

Tècnica menys invasiva

La tècnica consisteix que, a través d’una mostra de sang del pacient, s’obtenen fragments de l’ADN circulant en el plasma que s’analitzen al laboratori mitjançant tècniques de seqüenciació massiva. «L’avantatge d’utilitzar aquesta tecnologia és que la mostra és més fàcil d’obtenir que a través d’una biòpsia convencional, es minimitzen els riscos de complicacions i es tracta d’un procediment mínimament invasiu», ha puntualitzat García-Corbacho. «A més, el test ens permetrà identificar pacients amb alteracions genètiques rares que podrien beneficiar-se de fàrmacs molt precisos», ha afegit l’oncòleg.

Notícies relacionades

El cap de Servei d’Anatomia Patològica del Clínic, Antonio Martínez, ha comentat, per la seva part, que «la biòpsia líquida té l’avantatge de ser més representativa del contingut genètic del tumor del pacient amb càncer avançat i la seva implementació ens complementarà el diagnòstic molecular actual que es fa al Servei d’Anatomia Patològica mitjançant una biòpsia convencional del tumor».

El cap del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic i Cap del Grup de Genòmica Traslacional i Teràpies Dirigides a Tumors Sòlids de l’IDIBAPS, Aleix Prats, ha remarcat que l’Hospital Clínic és el primer centre a Europa en firmar aquest acord. «A fi d’oferir el millor tractament possible als pacients de l’hospital que tenen càncer, és clau fer un diagnòstic molecular complet i precís. L’acord amb Guardant Health va en aquesta direcció», ha assenyalat Prats. «La biòpsia líquida ja té un potencial enorme en oncologia i només estem veient els seus primers passos. La seva implementació al Clínic permetrà una medicina més personalitzada, ja sigui dins o fora d’un assaig clínic», ha destacat.