SINISTRE MORTAL

Els testimonis de l'accident aeri de Mallorca: «Les dues aeronaus s'han desfet com si fossin de paper»

La gent que ha vist la col·lisió en ple vol d'un helicòpter i un ultralleuger asseguren que el soroll ha sigut «horrible», com si s'hagués esfondrat una vivenda

zentauroepp49561511 graf749  inca  mallorca   25 08 2019   zona acordonada junto190825233821

zentauroepp49561511 graf749 inca mallorca 25 08 2019 zona acordonada junto190825233821 / LLITERES

3
Es llegeix en minuts
Pep Córcoles (Diario de Mallorca)

Eren les 13.30 passades i els veïns i estiuejants de la zona rural de Can Caponet, es Pou d’en Tarí i del camí Vell de Costitx, al municipi d’Inca, estaven menjant o preparant el menjar dominical. De sobte han escoltat un terrabastall inexplicable “com sis’esfondrés un edifici”, ha dit algun d’ells.

D’altres han vist una cosa que els ha deixat perplexos: una col·lisió entre dues aeronaus en ple cel, sobre les seves cases. “Era a la piscina, sobre un matalàs, quan de sobte he vist la col·lisió sobre mi, no m’ho podia creure, era una cosa que només pensava que podia haver vist al cine”, ha dit una de les testimonis.

Toni Carbonell, propietari de s’Hort de Can Blai, estava fora de casa seva en aquell moment. “Els dos aparells s’han superposat, o aquesta ha sigut la meva impressió. L’helicòpter ha tocat amb les seves aspes l’ala de l’avioneta i s’han desfet com si fossin de paper”, explica.

Aparells “disparats”

Carbonell agrega que, al col·lidir, els dos aparells “han sortit disparats; l’avioneta cap a una finca a uns 100 metres de casa meva i l’helicòpter una mica més lluny, als voltants de la finca de can Jaume, crec que a la finca de ca la Veritat”.

Altres testimonis asseguren que les dues aeronaus s’han desfet en l’aire. Ho verifiquen la gran quantitat de restes que han quedat escampades en diversos centenars de metres al voltant. A la mateixa finca de can Blai es podien veure les aspes de l’helicòpter i, a pocs metres, altres fragments irreconeixibles. Una mica més proper a l’avioneta, en la confluència del camí Vell de Costitx i el del Pou d’en Tarí, es veien davant de la porta d’una casa un fragment d’aleró que Marina Romero, una de les testimonis, mostrava‘Diari de Mallorca’.

Un soroll enorme

La Marina no ha vist directament la col·lisió, estava menjant amb la seva sogra i, juntes, han escoltat un gran terrabastall. “Semblava que un edifici hagués caigut, o aquesta va ser la meva percepció”, diu la Marina. La seva sogra Catalina Payeras indica: “A mi m’ha semblat un tro, una canonada, però immediatament li he dit a la Marina que això no era un soroll normal, que segur que havia passat una cosa greu. Hem sortit a fora i hem vist fum com a uns 100 metres de la nostra finca.

Els veïns diuen que a la zona sempre hi ha molt trànsit aeri. Yolanda Romero afirma que “les avionetes sempre volen molt baixes per aquí. Venen de l’aeròdrom de Binissalem”. La veïna ha lamentat que “moltes vegades hem comentat amb gent de la zona que qualsevol dia passaria alguna cosa així, perquè les avionetes passen a pocs metres sobre les nostres cases”.

Des de la piscina

Maria López és una altra dels testimonis directes. Es trobava a la seva piscina quan ha ocorregut tot. La seva versió del relat difereix una mica de la de Toni Carbonell, ja que afirma que “s’han acostat molt i l’helicòpter ha tocat amb les seves aspes l’ala de l’avioneta. Aquesta semblava de paper i ha començat a perdre peces i desfer-se, fins a caure una mica enllà”. Pel que fa a l’helicòpter, la Maria manifesta que “se li han desprès les aspes, que han caigut a prop de la finca de Can Blai, i l’aparell ha començat a fer voltes sense control sobre si mateix per caure a la finca de Ca la Veritat, a l’altre costat del camí d’on és la meva”.

Notícies relacionades

Yolanda Romero i el seu marit han sigut dels primers veïns en acudir-hi. “Les portes estaven tancades, vam saltar el reixat i amb altres veïns vam anar a intentar apagar les flames. Des de la casa veïna intentaven fer-ho amb una mànega de jardí. Però a l’acostar-nos, l’helicòpter ha explotat. Hem fet una cadena humana i l’hem apagat amb galledes”. La Maria agrega: “En aquell moment hem pogut veure almenys tres cadàvers, un d’ells d’un nen”.

De lloguer de vacances

La vivenda on ha caigut l’helicòpter és de lloguer de vacances i just feia unes hores que havia sigut desallotjada pels llogaters. La propietària explica que n’esperaven d’altres per al pròxim divendres. “Segurament no podrem llogar-la ara per ara, ja que hi ha greus desperfectes a causa de l’impacte dels fragments a la teulada i a la finca”.